Dat Anneke van Giersbergen een rasartiest is weten we natuurlijk allang, maar ook in een kwetsbare setting weet ze haar mannetje te staan. Vijfentwintig jaar lang is de koningin van progressieve metal onderweg, en om dat te vieren staat ze dit voorjaar in tientallen theaters waar ze haar grootste hits en belangrijkste samenwerkingen akoestisch opvoert.

,,Vanavond neem ik jullie mee op reis”, zo begint Anneke haar voorstelling in Theaters Tilburg. Een bijzondere reis, muzikaal omlijnd door haar gitarist en goede vriend Ferry Duijsens, waarin ze bijzondere herinneringen ophaalt en verdrietige en grappige anekdotes vertelt over haar loopbaan, maar ook voor haar privéleven. Zelfs hele persoonlijke onderwerpen als het verlies van een goede vriend of de opvoeding van haar zoon komen in de theatershow aan bod.

Als frontvrouw van The Gathering, VUUR en andere metalbands weten we wat Anneke vocaal in huis heeft, maar in deze intieme setting komt die schitterende engelenstem als een tulp in volle bloei. Het romantische ‘Ih-Ah’, die ze samen met operametalbaas Devin Townsend opnam, is klein maar fijn. Net als You Learn About It, een lied dat Anneke ‘helemaal gefrustreerd’ schreef na een ruzie met een platenmaatschappij.

En zo blijft Anneke meer en meer verhalen vertellen. Over kleine en grote ruzies met haar echtgenoot, haar geruchtmakende vertrek bij The Gathering en over het trieste overlijden van King Crimson-gitarist John Wetton, die ze nooit persoonlijk had ontmoet, maar ze mocht wel op zijn begrafenis komen. ,,Stond ik daar als zangeres uit Sint-Michielsgestel tussen al die rockgrootheden.”

Eenmaal verlost van de emoties laat Anneke zich weer meevoeren op de muziek en zingt ze soeverein en spatzuiver, precies zoals we haar kennen. Misschien wel het allermooist is de uitvoering van ‘Zo lief’, een heel klein schattig Nederlands liedje waarin Anneke haar onmetelijke liefde voor haar zoontje Finn bezingt. Net op het moment dat je denkt dat het nu wel heel zoetsappig wordt, komt Anneke met een verrassende vraag. ,,Zijn er metalheads in de zaal? We gaan nu namelijk een metalnummer doen. Headbang maar rustig mee.”

Het onderstreept maar weer met wat voor een veelzijdige zangeres het theater in Tilburg te maken heeft. Er is maar weinig wat Anneke van Giersbergen niet kan. Ze zingt groots en meeslepend, maar ook klein en breekbaar. En zo is haar theatershow een aanrader voor iedere muziekliefhebber, of je nu van romantische slaapliedjes of van vlijmscherpe metal houdt. Inchecken maar!

Wil je naar de voorstelling van Anneke van Giersbergen? Hieronder staan nog wat data.
Tue, FEB 05
Theatershow ‘Inchecken’
Woerden, Netherlands

Thu, FEB 07
Theatershow ‘Inchecken’
Venlo, Netherlands

Fri, FEB 08
Theatershow ‘Inchecken’
Amersfoort, Netherlands

Sat, FEB 09
Theatershow ‘Inchecken’
Heerlen, Netherlands

Sun, FEB 10
Theatershow ‘Inchecken’
Coevorden, Netherlands

Tue, FEB 12
Theatershow ‘Inchecken’
Delft, Netherlands

Thu, FEB 14
Theatershow ‘Inchecken’
Hoofddorp, Netherlands

Fri, FEB 15
Theatershow ‘Inchecken’
Ulft, Netherlands

Sat, FEB 16
Theatershow ‘Inchecken’
Dordrecht, Netherlands

Sun, FEB 17
Theatershow ‘Inchecken’
Hoogeveen, Netherlands

Tue, FEB 19
Theatershow ‘Inchecken’
Oss, Netherlands

Thu, FEB 21
Theatershow ‘Inchecken’
Zoetermeer, Netherlands

Fri, FEB 22
Theatershow ‘Inchecken’

TICKETS
Sat, FEB 23
Theatershow ‘Inchecken’
Drachten, Netherlands

Sun, FEB 24
Theatershow ‘Inchecken’
Amsterdam, Netherlands

Wed, FEB 27
Theatershow ‘Inchecken’
Waalwijk, Netherlands

Thu, FEB 28
Theatershow ‘Inchecken’
Assen, Netherlands

Fri, MAR 01
Theatershow ‘Inchecken’
Tiel, Netherlands

Sat, MAR 02
Theatershow ‘Inchecken’
Gouda, Netherlands

Wed, MAR 06
Theatershow ‘Inchecken’
Nijmegen, Netherlands

Fri, MAR 08
Theatershow ‘Inchecken’
Oosterhout, Netherlands

Sat, MAR 09
Theatershow ‘Inchecken’
Barneveld, Netherlands

Sun, MAR 10
Theatershow ‘Inchecken’
Rotterdam, Netherlands

Wed, MAR 13
Theatershow ‘Inchecken’
Zwolle, Netherlands

Thu, MAR 14
Theatershow ‘Inchecken’
Bergeijk, Netherlands

Fri, MAR 15
Theatershow ‘Inchecken’
Eindhoven, Netherlands