Rammstein is met dank aan een grootschalige arenatour en een controversiële videoclip die alle voorpagina’s haalde weer een van de meest veelbesproken bands van het moment. Uitstekend nieuws voor Stahlzeit, dat al jaren de shows van hun grote voorbeeld tot in het kleinste detail kopieert en met veel passie en toewijding uitgroeide tot de beste Rammstein-coverband van het moment. Afgelopen weekend spatte het vuur dan ook letterlijk van het podium in een stijf uitverkochte Effenaar in Eindhoven.

De verbazing is letterlijk van zijn gezicht te lezen. Halverwege het concert vraagt frontman Heli Reißenweber wie er allemaal bij dat spectaculaire concert van Rammstein in De Kuip is geweest, afgelopen zomer. Hij schrikt: nog geen vijftig vingers gaan de lucht in. Verrassend, of juist niet? Want waarom zou je de volle mep betalen, als je een paar maanden later voor ongeveer twee tientjes een coverband kan zien die precies hetzelfde klinkt?

Terwijl Stahlzeit in twee intense uurtjes meer dan twintig echte Rammstein-classics op de 1200 bezoekers afvuurt, spookt die vraag continu door ons hoofd. Inderdaad, waarom zou je? Niet alleen lijkt Heli Reißenweber met zijn maniertjes, zijn donkere zang en zijn geschminkte lijf als twee druppels water op Lindemann, ook komen alle bekende facetten voorbij die een concert van Rammstein al jarenlang zo vreselijk geliefd maken.

Van de intense vlammenzeeën (Sonne, Mein Herz Brennt) tot knetterende vonkenregen (Mutter, Ohne Dich) en van de vuurspuwende maskers (Feuer Frei!) tot de inmiddels legendarische kookpotscéne in Mein Teil: een concert van Stahlzeit is voor de Rammstein-fijnproever een feest der herkenning. Alsof je de grote mannen zelf aan het werk ziet, maar dan in een bescheiden en intieme setting waar de vlammen je wenkbrauwen haast wegschroeien.

Naast de bekende klassiekers van Rammstein, waar overigens geen fout in te betrappen valt, stopt Stahlzeit ook nog wat nieuwe nummers in de setlist. Natuurlijk ontpopt Deutschland zich tot een van de hoogtepunten van de avond, met dank aan de heerlijke elektronica die door de Effenaar schalt en aan die sublieme tekst over de schaamte én liefde die Rammstein voor het land Duitsland voelt. “Deutschland, mein Herz in Flammen. Will dich lieben und verdammen.”

Dat Stahlzeit in zo’n korte tijd Deutschland en ook het aanstekelijke Radio zo natuurgetrouw en authentiek weet over te brengen, zegt alles over de onvoorwaardelijke liefde die deze coverband voor Rammstein uitdraagt. Wat meer nummers van het nieuwe (fantastische) album hadden zeker niet misstaan en de afwezigheid van het vliegende engelenpak bij afsluiter Engel was een groot gemis, maar alles bij elkaar genomen was dit voor een bescheiden prijsje een ultieme Rammstein-ervaring die zijn weerga niet kent. Beste Rammstein-coverband? Zeg maar gerust, beste coverband van de wereld!