Perturbator, bij de Franse burgerlijke stand beter bekend als James Kent, begon zijn loopbaan als gitarist in verschillende blackmetalbands, maar verovert sinds een jaar of zeven de wereld met beukende darkwave waarin jarentachtig invloeden eerder regel dan uitzondering zijn. Gewapend met heerlijk nostalgische synthesizers, flitsende lichtbakken en gesyncopeerde synth-riffs walste de Franse ‘Prince of Synth Darkness’ over de honderden bezoekers in de Effenaar in Eindhoven.

Perturbator is samen met de Carpenter Brut één van de twee vaandeldragers van de darkwave, een relatief nieuw genre dat over het algemeen bestaat uit een groepje metalheads dat de gitaren links laat liggen en zich vol overgave stort op futuristische jarentachtig wave. Een nogal gekke combinatie, maar wie luistert naar Perturbator, weet precies wat we bedoelen. Denk aan Miami Vice, maar dan met een plot waarbij de wereld bedreigd wordt door aliens en op elk moment kan vergaan.

De kracht van Perturbator is dat de muziek je het geeft dat het elk moment gedaan kan zijn, en dat je moet genieten nu het nog kan. De voormalige gitarist gebruikt hiervoor een waaier aan stokoude synthesizers en spookachtige geluiden en stemmen en geeft de apocalyps extra dreiging door een explosieve drummer naast zich te zetten, die niet zou misstaan in een metalband. Wat een explosiviteit en intensiteit komt er uit die vent! Zijn drums zetten de muziek in de hoogste versnelling en voeren de dreiging alleen nog maar verder op.

Verbroedering

Met setopener Birth of the New Model doet Perturbator de zaal meteen kolken van vreugde en laat hij maar alvast zien dat Eindhoven een grandioze avond te wachten staat. Het Franse duo heeft een indrukwekkende muur vol lichtapparatuur bij zich, van vierkante blokken die de zaal een mooie gloed geven tot enorme lichtpalen die het publiek een uur lang letterlijk verblinden. Boven Perturbator hangt nog een grote vijfpuntige ster die perfect staat afgestemd op het ritme van de muziek. Zonder woorden stormt Perturbator als een sneltrein door de set heen: publieksfavoriet Future Club komt al vroeg voorbij in de set en zorgt zelfs vooraan voor de eerste moshpits, bestaande uit zowel metalheads als doorsnee technoliefhebbers.

De muziek van Perturbator verbroedert en brengt zulke verschillende mensen samen waarvan lang onmogelijk werd gehouden dat zij nog eens naar hetzelfde concert zouden gaan. Zij lijken het er allen over eens: Perturbator is in de Effenaar met een waanzinnige set bezig. Stilstaan op die beukende en allesvernietigende darkwave, in combinatie met de euforische lichten, is gewoon geen optie. Het is soms even zoeken of je nu moet dansen of moet headbangen, zoals bij het verpletterende Humans Are Such Easy Prey, waarbij de samples van de iconische intro van Terminator opnieuw gevoelens van de jarentachtig oproepen.

Perturbator zelf geniet ook met volle teugen: alsof hij weer in een metalband speelt headbangt hij achter zijn toetsen erop los en weet met zijn Avicii-achtige handgebaren het publiek op te zwepen. Na een uur en een kwartier is het gedaan met de futuristische reis door het verleden en laat de Fransman de honderden bezoekers buiten adem en volledig overrompeld achter. Zonder meer een van de betere optredens van het jaar!