Thy Art is Murder speelde in 013 hun beste concert op Nederlandse bodem met een uur lang bulderende metal. De Australische deathcorepioniers trokken in de Tilburgse poptempel alles uit de kast: oogverblindende lichten, ronkende solo’s en natuurlijk een stortvloed aan vernietigende riffs en griezelige vocalen.

Zoals gebruikelijk kijken CJ McMahon, de helft van de set met een capuchon over zijn hoofd, en zijn troepen niet eerst de kat uit de boom, maar kiezen ze meteen voor de frontale aanval. Het begint al met Death Squad Anthem: een allesverpletterende metaltrack die de 013 meteen al verandert in een apocalyptische hel. De enorme skelet die op het midden van het podium als microfoonstandaard fungeert versterkt dat gegeven.

De boodschap is glashelder: Thy Art is Murder is naar de Brabantse metalstad gekomen om een uur lang alles te geven, en verwacht eenzelfde inzet van de fans. Die zijn werkelijk door het dolle heen. Dat komt voornamelijk door de indrukwekkende setlist die ze voorgeschoteld krijgen. Oud en nieuw materiaal wordt op zeer vakkundige wijze afgewisseld.

Klassieker in wording Make America Hate Again (met een knipoog naar Trump) gaat bijvoorbeeld bijzonder fraai over in het meedogenloze The Purest Strain of Hate, en het hakkelende Fur and Claw vormt de perfecte voorbode op de Thy Art-classic Holy War. Hier toont brulboei McMahon zich onuitputbaar: De Australiër, die zich in 2017 weer terugvoegde bij de band, blaft er als een doorgedraaide hond weer op los en weet de veelal jonge metalheads continu op te zwepen.

Het concert van Thy Art is Murder voelt aan als een bokswedstrijd: naarmate de rondes vorderen komen de klappen steeds harder aan. Kleine kanttekening is dat de band af en toe vergeet wat rustpauzes te nemen. Een wat progressiever geluid met langere intro’s of instrumentale tussenstukken zou de muziek zeker ten goede komen. Het is slechts een smetje op een voor de rest spectaculaire metalshow. Chemical Christ, met afstand het beste nummer van het vorig jaar verschenen Human Target, sluit de metalshow af op een manier zoals alleen Thy Art is Murder dat kan: met een flinke portie verwoestende en angstaanjagend goede deathcore. Tot op de festivals!