Met het nieuwe jaar amper onderweg ligt alweer een van de meest prestigieuze metalfestivals van 2023 binnen handbereik. Headbangers Parade, met headliner Architects, gaat zondag 15 januari in alle hevigheid los in de gloednieuwe Mainstage in Den Bosch. En er zijn nog kaarten!

‘Een eigentijdse hybride van prog, metal en core.’ Zo omschrijft Headbangers Parade zichzelf op de eigen website. Wie een blik werpt op de line-up, zal tot dezelfde conclusie komen. Want met Architects, Sleep Token, Northlane en Tesseract haalt dit gloednieuwe festival echt topkwaliteit in huis.

Vooral de liefhebbers van Architects kunnen zich opmaken voor een bijzondere show. Zo heeft frontman Sam Carter op zijn Instagram aangegeven dat ze met een extra lange set vol oude nummers komen. En op het tijdschema staat inderdaad dat Architects twee uur op het podium staat. Daarmee wordt het de grootste show die de Britten op Nederlandse bodem hebben gegeven.

Line-up (bron: https://headbangers-parade.com):

Architects (21:00)
Niet 1 maar 2 albums sinds de laatste Architects tour Nederland. Beide shows (013 in 2018 en Afas in 2019) waren toen nog ter ere van het album ‘Holy Hell’. ‘For Those That Wish to Exist’ en ‘the classic symptoms of a broken spirit’ (uitgekomen op 21 oktober j.l.) zijn echt twee verschillende albums.
De combinatie maakt dat we een bijzondere show kunnen verwachten. Los nog van het feit dat Headbangers Parade de afsluiter is van de ‘Germany tour’. Toch wel mooi dat we dat in Nederland mogen vieren.

Tesseract (19:30)
TesseracT is een Engelse progressive metalband die aan de wieg stond van de Djent-beweging. Volgens sommigen zijn bands als TesseracT de toekomst van metal. Wij weten niet zeker of dat het geval zal zijn, maar als dat zo is, kunnen we er wel mee leven. Prog metal is technisch en creatief veeleisend. De band heeft inmiddels wel bewezen dat ze beide onder de knie hebben.

Northlane (18:00)
Als je Northlane in één woord zou moeten samenvatten, zou het veerkrachtig zijn. In hun 12-jarige carrière heeft het viertal het soort stormen doorstaan wat de meeste andere bands zou doen stoppen. Maar hoe heftiger de storm, hoe sterker Northlane er uit lijkt te komen.

Sleep Token (16:45)
Onder de Sleep Token-banner ligt de unieke, brede visie van één persoon – anoniem, stil, gemaskerd, gewapend met een duizelingwekkend vocaal bereik, een behendige aanslag op de keyboards, plus een live-aanpak die nooit minder dan volledig overtuigend is.

Stake (15:30)
Ja wat kun je zeggen over Stake? Ruim tien jaar geleden begonnen vier jongeren – amper 12 jaar oud en op het punt om hun eerste schaamhaar te laten groeien – muziek te maken in een armoedige oefenruimte, ergens in Vlaanderen. De muziek was oorverdovend, hard, compromisloos, prikkelend.

Ghøstkid (14:15)
GHØSTKID is de nieuwe artiestennaam van Sebastian “Sushi” Biesler (voormalig zanger van Electric Callboy) en een samenzwering van vrienden en bondgenoten die tot een eigen ‘revolutie’ zijn gekomen: Steve Joakim (drums) samen met Danny Güldener (gitaar) en Stanislaw Czywil (bas), die beiden in To The Rats And Wolves speelden.

Molybaron (13:00)
De band is eind 2014 opgericht in Parijs door de in Dublin geboren zanger/gitarist Gary Kelly en de Parijse gitarist Steven Andre. Deze band heeft een geluid dat alles omvat, van ultramoderne tech-grooves en metal tot meerlagige atmosferische en grote riffs.