‘English Oceans’ is alweer het tiende album van southern rockformatie Drive-By Truckers.  Als deze southern rockers ergens om bekend staan, dan is het toch wel dat ze continu kwaliteit afleveren. De albums ‘Southern Rock Opera’, ‘Decoration Day’ en ‘The Dirty South’ zijn allemaal klassiekers in het genre. Toch was het allemaal net een tikkeltje minder de afgelopen jaren. Nadat gitarist/songwriter Jason Isbell in 2007 vertrok, kon bassiste Shonna Tucker het als vervangend songwriter toch niet helemaal waarmaken. Het gevolg: een aantal zeker niet onaardige maar wel wat minder evenwichtige albums. Inmiddels is ook Tucker weer vertrokken en wordt dit tiende album voor het eerst in de bandgeschiedenis door maar twee songwriters gedragen in plaats van de voor de band gebruikelijke drie. Gelukkig zijn dit niet de minste. Mike Cooley en Patterson Hood zijn geweldige componisten die weten hoe ze een goede southern rocksong moeten schrijven en uitvoeren. Daarnaast zijn beide mannen al jaren degenen die de Truckers motor draaiende houden.

Dertien songs in dertien dagen hebben Cooley en Hood opgenomen voor ‘English Oceans’. Zeven van Hood’s hand en zes van die van Cooley. En als we deze dertien verhalende songs over losers, outcasts, achterbakse politici en ander vreemdsoortig volk aandachtig hebben beluisterd, kunnen we niet anders dan concluderen dat beide heren in topvorm zijn geweest tijdens het schrijfproces. Vanaf de recht-toe-recht-aan rocker ‘Shit Shots Count’ met zijn heerlijke blazerssectie tot en met het afsluitende aan de vorig jaar overleden Craig Lieske (goede vriend van de band en de eigenaar van de 40 Watt Club; de place to be in de hometown van de Truckers) opgedragen ‘Grand Canyon’ ligt de southern rocklat onverminderd hoog. Ook op tekstueel gebied weten de heren toch weer heel mooi de vinger op de zere plek(ken) te leggen. Vooral de teksten van de vaak cynische Hood zijn om te smullen. Want als je tekstregels als ’ You’re either someone’s, or you’re nothing. God must be a lonely man’ kunt neerpennen, ben je wat mij betreft een grote.

Het tiende Truckers album ‘English Oceans’ is voor liefhebbers van southern rock en alternatieve country/americana dan ook weer verplichte aanschaf. Sowieso dient iedere rechtgeaarde muziekliefhebber dit album een kans te geven. Tot slot nog een pluim voor het prachtige artwork van Wes Freed. Sinds begin deze eeuw weet deze kunstenaar de hoezen van de band telkens weer van een mooie schildering te voorzien. Een wonder dat zijn artwork nog niet bij meerdere bands is opgedoken.

 

Drive-By Truckers klinken op English Oceans weer als vanouds
Songwriting90%
Production85%
Originality90%
Music90%
89%Totale score