††† is het eerste volledige album van het gelijknamige sideproject van Chino Moreno en Shaun Lopez. Beide heren kennen we natuurlijk van respectievelijk Deftones en Far. De band wordt gecompleteerd door de mythische figuur Chuck Doom. Het project wordt door het label als volgt aangekondigd: ‘††† finds the two highly influential alt-metal icons joining forces in a project that focuses on the more soothing side of their respective groups.’ En, nee, het is geen Witch House, zoals Chino, die allergisch is voor hokjes, blijft herhalen.

Dat beide heren met ††† een ander geluid neerzetten, blijkt meteen uit het openingsnummer This is a Trick. Namen als New Order, en Orgy schieten direct te binnen. Er zit zelfs een Kurt Cobain-achtige Hello Hello in het nummer. Samen met Bitches Brew is dit echter een van de weinige nummers die bij vlagen een zwaarder geluid laten horen. De afwisseling van rustige, gevoelige passages, duistere beat en de typische kenmerken van Chino’s stem maken pareltjes van deze nummers. Veel van de ‘beats’, vaak vol van distortion, blijken trouwens van Shaun’s gitaar afkomstig.

De rest van het album wordt grotendeels gevuld met veel meer ingetogen nummers. Om toch in hokjes te denken, aardig wat passages passen prima in het genre electro-pop. Toch past de beat vaak naadloos bij Chino’s zang. Het rauwe randje in zijn stem houdt de nummers toch spannend. The Epilogue en Nineteen Ninety Four zijn twee voorbeelden van prachtige luisterliedjes.

Nummers als Option en Blk Stallion voegen toch net weer een kleine dosis originaliteit en afwisseling toe. Het album snakt in dit stadium ook naar wat meer invloeden van Deftones en Far. Ondanks dat beide nummers redelijk ingetogen blijven, bevatten ze toch dat ene beetje extra. Vooral de duistere beat draagt daar aan bij. Hierna volgt toch weer meer electro-achtige indie. Wederom mooie nummers, maar eigenlijk net iets te veel van het goede. Of net iets te weinig zo u wilt. Het album gaat als een nachtkaarsje uit. Wel een heel erg fijn in het gehoor liggend nachtkaarsje.

††† (CROSSES) - †††
Songwriting89%
Production82%
Originality82%
Music69%
81%Totale score