En daar ligt album nummer vijf alweer op de mat. Blackberry Smoke houdt er de laatste paar jaren een prettig werktempo op na. Voorganger ‘Holding all the Roses’ dateert immers pas van vorig jaar. ‘Like an Arrow’ zoals album nummer vijf heet, biedt voornamelijk veel van hetzelfde. De heren slaan geen nieuwe wegen in, maar tuffen onverdroten verder op de southern rock highway. Een snelweg die bands als Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band en The Black Crowes ook al pleegden te gebruiken.

Het album opent in ieder geval lekker opzwepend en swingend met ‘Waiting for the Thunder’ en ‘Let it Burn’. Mooi om te horen is, dat de band tekstueel wat meer de diepte ingaat op ‘Like an Arrow’. Zo worden in ‘Waiting for he Thunder’ diverse maatschappelijke misstanden aangehaald. Zo maatschappijkritisch als op het nieuwe Drive-By Truckers album ‘American Band’ wordt het echter nergens. Maar dat hoeft ook niet natuurlijk. Hier is Blackberry Smoke domweg de band niet voor.

Met ‘The Good Life’ nemen Starr en kompanen na het opzwepende begin wat gas terug. ‘The Good Life’ is een prachtige countryballade en laat horen dat de heren niet alleen southern rock op het menu hebben staan. Dat de band regelmatig flirt met country, honky tonk en funk wisten we natuurlijk al van voorgaande releases. Maar zij wist deze ingrediënten voorheen nog nooit zo smaakvol te mengen als op ‘Like an Arrow’.

Voor mensen die The Chris Robinson Brotherhood te psychedelisch en Drive-By Truckers te politiek beladen vinden, is Blackberry Smoke met ‘Like an Arrow’ dus de ideale tussenweg.

Blackberry Smoke consolideert op 'Like an Arrow'
Waardering79%
79%Totale score