Justin Greaves is een bezig baasje. Het nieuwe album van vlaggenschip Crippled Black Phoenix ligt nog maar amper in de schappen, of de goede man komt alweer met een nieuw project onder de naam Se Delan op de proppen. En niet zo maar een project zo blijkt. De samenwerking met Belinda Kordic  wordt zelfs uitgebracht onder de vleugels van kwaliteitsproglabel Kscope. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar daar koopt u natuurlijk niets voor als de muziek nergens naar lijkt. Maar wees gerust. Greaves en Kordic leveren met ‘The Fall’,  zoals het album heet, een mooi staaltje vakmanschap af.

Uiteraard horen we echo’s van Greaves’ zijn werk met Crippled Black Phoenix. Met name de donkere doomy folky sound doet regelmatig denken aan de endtime ballads van Crippled Black Phoenix. Met name in het wat stevigere ‘The Hunt’ schuurt de sound van Se Delan aardig dicht tegen die van Crippled Black Phoenix aan. Maar er is meer. Ook Anathema, Wovenhand, The Handsome Family  en de Franse fluistermeisjes van weleer zijn referentiepunten. De fluistermeisjes qua Kordic’ zang en de voornoemde bands toch vooral qua sfeer, want het palet aan klankkleuren dat Greaves en Kordic hier weten te schetsen is toch redelijk uniek te noemen.

10 nummers in 45 minuten is uiteindelijk wat je krijgt. Dus geen lange progstonersfolkmonsters zoals we van Crippled Black Phoenix gewend zijn, maar mooie aardedonkere, soms wat unheimisch aandoende songs van gemiddeld 4 à 5 minuten. Die donkere sound is overigens niet voor iedereen weggelegd. Menigeen houdt aan het beluisteren van dit album wellicht een depressie over. Ondergetekende raadt echter iedereen, die wel wat kan met de in deze recensie genoemde bands, aan Se Delan een kans te geven. U zult worden beloond!

 

Se Delan levert met The Fall een aardedonker debuut af
Songwriting80%
Production80%
Originality80%
Music80%
80%Totale score