Liefhebbers van extreme metal mogen in hun handjes knijpen. Het regent immers uitstekende releases deze weken. Waar we eerder deze week al het sublieme ‘Hail Death’ van het New Yorkse Black Anvil aan u voorstelden, daar stellen we vandaag het derde album van het eveneens uit New York afkomstige Tombs aan u voor. En ook ‘Savage Gold’, zoals dit derde album heet, is een klapper van jewelste. De band rondom gitarist/schreeuwlelijk Mike Hill had natuurlijk wat te bewijzen. Voorganger ‘Path of Totality’ (niet te verwarren met de gelijknamige miskleun waarmee Korn drie jaar geleden op de proppen kwam) behaalde zelfs een top 3 notering in de Show No Mercy: Top 40 Metal Albums of 2011-lijst van het überhippe Pitchfork. En niet alleen Pitchfork was lovend, want vrijwel overal viel de band niets dan lof ten deel. De druk voor dit derde album was derhalve aanzienlijk.

Nu weet ik niet of Hill en consorten een cursus stress & pressure management hebben gevolgd, maar het heeft er wel alle schijn van, want de band toont op ‘Savage Gold’ aan uitstekend met deze druk om te kunnen gaan. De band weet de lat zelfs nog even wat hoger te leggen. De post-metal verrijkt met black metal, death metal, hardcore, post punk en zelfs Joy Division invloeden klinkt weer net even een stukje indrukwekkender en agressiever dan op ‘Path of Totality’. Debet hieraan is o.a. het ziedende drumwerk van Andrew Hernandez II. Hernandez die ook al op ‘Path of Totality’ meedeed, is op ‘Savage Gold’ helemaal in zijn element. Luister maar eens naar het razendsnelle inventieve drumwerk op openingstracks ‘Thanatos’ en ‘Portraits’. Ook de nieuw aangetrokken bassist Ben Brand doet een duit in het zakje. De Killing Joke-achtige onderbuikbaslijn in ‘Deathttripper’ spreekt wat dat betreft boekdelen.

Grote ster blijft toch Hill zelve. Zijn gitaarwerk en gebrul zijn indrukwekkend. Ook zijn stemmig lage zang (o.a. in ‘Severed Lives’), die voor de broodnodige afwisseling zorgt, mag er meer dan zijn. Concluderend kunnen we stellen dat Tombs met ‘Savage Gold’ wederom in de roos schiet. Of het album bij de grillige hipsters van Pitchfork weer zulke hoge ogen gaat gooien blijft natuurlijk nog maar de vraag, ondergetekende is er echter van overtuigd dat we met ‘Savage Gold’ eindlijstjesmateriaal in handen hebben.

 

 

Tombs flikt het weer en overtreft alle verwachtingen op 'Savage Gold'
Songwriting95%
Production90%
Originality85%
Music95%
91%Totale score