Wekenlang gaat het op de Counter Culture redactie maar over één ding: de jaarlijst. Hoe dichterbij december kwam, hoe meer er nog even onderling lastminute releases geplugd werden en toptiens op orde gemaakt werden op jaarlijst.nl. Inmiddels heeft iedere recensent zijn tien favoriete albums ingeleverd, zijn de stemmen geteld en kunnen we dan eindelijk onze eindlijsten aan jullie presenteren, verdeeld over drie mooie decemberweken. Vandaag mag Jeroen zijn tien favorieten in de spotlight zetten, waaronder zich onder meer Sólstafir, Tombs en Crippled Black Phoenix bevinden.

3. The Tea Party – The Ocean at the End

Dat de Canadezen van The Tea Party weer terug waren, wisten we inmiddels al. Maar dat ze nog steeds zulke mooie albums konden maken, kwam toch als een kleine verassing. ‘The Ocean at the End’ is vintage The Tea Party. De fantasierijke composities, de sierlijke melodieën, het heavy gitaarwerk en de warme en volle zang van Jeff Martin, alle elementen die The Tea Party ooit tot zo’n bijzondere band maakten, zijn ook op ‘The Ocean at the End’ weer aanwezig.

2. Swans – To Be Kind

Swans maakte met ‘The Seer’ voor ondergetekende het album van het jaar 2012. Het nieuwe album ‘To Be Kind’ schurkt akelig dicht tegen het niveau van ‘The Seer’ aan. De repetitieve gitaaraanslagen, de ondoordringbare noise, de maniakale percussie van oermens Thor Harris, de bezwerende praatzang van bandleider Michael Gira, ze zijn allemaal weer aanwezig. Een plaat voor de muzikale avonturiers onder ons.

1. Sólstafir – Ótta

Sólstafir raakt op ‘Ótta’ steeds verder verwijderd van haar black metalroots. De IJslanders laten steeds meer invloeden uit de folk en IJslandse folklore muziek in hun postrock/metal toe en dat levert een regelrecht meesterwerk op! Vanaf opener ‘Lágnaetti’ tot en met afsluiter ‘Náttmál’ wordt je meegezogen in de wereld die deze robuuste IJslanders creëren.

De jaarlijst top 10 van Jeroen

1. Sólstafir- Ótta
2. Swans- To Be Kind
3. The Tea Party- The Ocean at the End
4. Crippled Black Phoenix- White Light Generator
5. Pallbearer- Foundations of Burden
6. Tombs- Savage Gold
7. Sunn O))) & Scott Walker- Soused
8. Flying Lotus- You’re Dead!
9. Devin Townsend Project- Z2
10. The Pineapple Thief- Magnolia

De hele jaarlijst van Jeroen beluisteren? Spotify is je vriend!

De lijst van morgen

Morgen vind je rond lunchtijd de jaarlijst van Lars op counterculture.nl.

Jouw jaarlijst doorgeven

Geef jouw favoriete albums van 2014 door via www.jaarlijst.nl en bekijk hoe goed jouw favorieten scoren in de Community Jaarlijst die vanaf 29 december zal verschijnen bij Counter Culture.