Wekenlang gaat het op de Counter Culture redactie maar over één ding: de jaarlijst. Hoe dichterbij december kwam, hoe meer er nog even onderling lastminute releases geplugd werden en toptiens op orde gemaakt werden op jaarlijst.nl. Inmiddels heeft iedere recensent zijn tien favoriete albums ingeleverd, zijn de stemmen geteld en kunnen we dan eindelijk onze eindlijsten aan jullie presenteren, verdeeld over drie mooie decemberweken. Vandaag mag Lars laten zien welke tien albums hij het afgelopen jaar het meest heeft geluisterd. Onder zijn tien topalbums van 2014 bevinden zich onder meer Real Estate, Sun Kil Moon en Parquet Courts..

3. Swans – To Be Kind

Als frontman Michael Gira op een gegeven moment “Liberté! Egalité! Fraternité!” begint te schreeuwen in het 34 minuten durende Bring The Sun/Toussaint L’Ouverture kan je niets anders dan je volledig overgeven aan de band. De intensiteit van Swans heeft ondanks haar decennialange carrière nog niets aan kracht ingeboet. Net als voorganger The Seer is To Be Kind een monumentale mix van experimentele post-rock en noise en doet alweer reikhalzend uitkijken naar het volgende werk van Swans.

2. Parquet Courts – Sunbathing Animal

Parquet Courts’ indierock op Sunbathing Animal scheurt, piept en rockt aan alle kanten. Beïnvloed door legendarische namen als The Velvet Underground, Television en Pavement weet het viertal uit New York toch een uniek geluid neer te zetten, mede dankzij de lome, snerpende stem van zanger Andrew Savage. Hoor de geest van Gang of Four dwalen door Vienna II, voel de punk-energie op het titelnummer en luister vooral naar het trage, repetitieve maar oh zo adembenemende Instant Disassembly.

1. Sun Kil Moon – Benji

Benji is de zesde plaat van Mark Kozelek, beter bekend onder de naam Sun Kil Moon en natuurlijk ex-frontman van de legendarische jaren ’90 slowcore band Red House Painters. Zo open als op Benji heeft Kozelek al jaren niet geklonken en in zijn misère betoveren vooral het kale Micheline en het uitgesponnen, schitterende I Watched The Film The Song Remains The Same. Met songtitels als I Love My Dad en I Can’t Live Without My Mother’s Love kun je al snel raden dat Benji vooral over (het missen en verliezen) van familie gaat. Ook zingt Bonnie ‘Prince’ Billy mee op een paar nummers. Gelukkig is er her en der ook ruimte voor vertier en is de eindconclusie dat we vooral blij moeten zijn met wat we hebben. Al met al is Benji de ontroerende zwanenzang van één van de interessantste muzikanten van de laatste twintig jaar.

De Jaarlijst Top Tien van Lars

  1. Sun Kil Moon – Benji
  2. Parquet Courts – Sunbathing Animal
  3. Swans – To Be Kind
  4. Conan – Blood Eagle
  5. Ariel Pink – pom pom
  6. Run The Jewels – Run The Jewels 2
  7. Todd Terje – It’s Album Time
  8. Real Estate – Atlas
  9. Joyce Manor – Never Hungover Again
  10. Shellac – Dude Incredible

De lijst van morgen

Morgen vind je rond lunchtijd de jaarlijst van Haiko op counterculture.nl.

Jouw jaarlijst doorgeven

Geef jouw favoriete albums van 2014 door via www.jaarlijst.nl en bekijk hoe goed jouw favorieten scoren in de Community Jaarlijst die vanaf 29 december zal verschijnen bij Counter Culture.