Nog twee weken en dan zeggen we 2014 vaarwel, maar voordat dat zover is, hebben we eerst nog een berg aan erg leuke jaarlijstjes voor je in petto. Vandaag is staat de lijst van Haiko op het programma. Daarin is onder meer een plek gereserveerd voor Opeth, Fu Manchu en Weezer.

3. Papir – IIII

De vierde plaat van Papir is er eentje voor de liefhebbers van instrumentale progrock. Dit drie kwartier durende oorgasme wordt met de minuut intenser en komt het best tot zijn recht op een donkere winteravond, door de speakers van een comfortabele koptelefoon. IIII is een erg dynamisch album geworden, dat opgebouwd is uit vier genummerde delen. De inleiding wordt verzorgd in het eerste deel, vervolgens wordt de luisteraar tien minuten lang voorbereid op het sterkste deel van het album: deel drie. Na veertig minuten volgt de finale, doormiddel van een explosie van geluid. Om de oren even te laten bijkomen, serveren de Denen een ontspannen slot van IIII.

2. Death From Above 1979 – The Physical World

Tien jaar duurde het voordat het Canadese duo Death From Above 1979 met een opvolger kwam van You’re a Woman, I’m a Machine. Het was het wachten waard, want de ‘altijd lastige tweede’ weet de volledige 35 minuten te boeien. Hoogtepunten op The Physical World zijn niet op een hand te tellen, al springen Virgins en Government Trash er net iets meer bovenuit dan de rest en is radiosingle Trainwreck 1979 misschien wel de minste track van het album. The Physical World is een album geworden dat nog regelmatig zal opduiken in mijn playlist. Uiteraard wordt de volumeknop dan ook weer volledige opengedraaid, worden alle hooks uitbundig meegefloten en zullen alle catchy lyrics uit volle borst worden meegezongen.

1. Lagwagon – Hang

Ook op Hang moest lang gewacht worden: ruim negen jaar. De opvolger van Resolve (2005) is echter niet uit mijn playlist verdwenen sinds het moment dat ‘ie werd uitgebacht. Zelden draaide ik een punkrock-album in zo’n korte tijd zo gigantisch veel als dit achtste studio-album van Lagwagon. Met de eerste, pure klanken van opener Burden Of Proof werd ik direct het album ingezogen en in de 38 minuten daarna werd ik ook niet meer losgelaten. Hang klinkt weer als de oldschool Lagwagon, met songs die nog het meest doen denken aan het in 1998 uitgebrachte Let’s Talk About Feelings: vlot, eerlijk en vooral erg lekker op het gehoor liggend. Highlight van het album is zonder twijfel Burning Out In Style, al doe ik daarmee de rest van het album tekort. Hang is de fijnste punkrockplaat die in de afgelopen tien jaar gemaakt is.

 

De jaarlijst Top Tien van Haiko

  1. Lagwagon – Hang
  2. Death From Above 1979 – The Physical World
  3. Papir – IIII
  4. Opeth – Pale Communion
  5. Killer Be Killed – Killer Be Killed
  6. Royal Blood – Royal blood
  7. Fu Manchu – Gigantoid
  8. Lo Pan – Colossus
  9. Weezer – Everything Will Be Alright In The End
  10. Mount Salem – Endless

Beluister de Top Tien van Haiko

De lijst van morgen

Morgen vind je rond lunchtijd de jaarlijst van Jos op counterculture.nl, met daarin onder meer Flying Colors en Eskimo Callboy.

Jouw jaarlijst doorgeven

Geef jouw favoriete albums van 2014 door via www.jaarlijst.nl en bekijk hoe goed jouw favorieten scoren in de Community Jaarlijst die vanaf 29 december zal verschijnen bij Counter Culture.