Wekenlang gaat het op de Counter Culture redactie maar over één ding: de jaarlijst. Hoe dichterbij december kwam, hoe meer er nog even onderling lastminute releases geplugd werden en toptiens op orde gemaakt werden op jaarlijst.nl. Inmiddels heeft iedere recensent zijn tien favoriete albums ingeleverd, zijn de stemmen geteld en kunnen we dan eindelijk onze eindlijsten aan jullie presenteren, verdeeld over drie mooie decemberweken. Vandaag wordt het stokje doorgegeven aan onze albumverslinder Reno. Onder zijn tien topalbums van 2014 bevinden zich onder meer Dioramic, The Pineapple Thief en SOEN.

3. The Pineapple Thief – Magnolia

Op het inmiddels 10e album van de progrockers van The Pineapple Thief wordt het roer wat omgegooid en nijgt men meer naar kortere composities. Het liedje voert de boventoon en dat legt de band geen windeieren. Zeer fraaie melancholische klanken ontluiken naar stevigere passages met de oude progelementen. Prachtig album.

(De uitgebreide recensie van collega Jeroen vind je HIER.)

 

2. Incura – Incura

Dit debuut van het Canadese Incure bevat tien briljantjes die allen van zeer hoog niveau zijn. Hier zijn vaklui aan het werk die op een overtuigende manier een prachtige mix van prog, metal en rock hebben vastgelegd. Noem het een theatrale versie van Pain of Salvation. Of toch Coheed & Cambria meets Fair to Midland. Een beetje 311 en zelf wat The Mars Volta. Van ingetogen subtiel spel tot knallende complexe progrock uitspattingen naar bijna metalen passages.
(De uitgebreide recensie van Reno vind je HIER.)

1. Dioramic – Supra

Deze vier Duitsers uit Kaiserslautern hebben een zeer eigentijds geluid weten te ontwikkelen, waarbij strakke staccato riffs in heftige metal passages af worden gewisseld met sfeervolle rustige (soms bijna ambient) intermezzo’s waar de keyboard partijen wat prominenter naar voren komen. Als belangrijkste ingrediënten mixt Dioramic de bombastische stadionrock van Muse met de Djent-metal van bijvoorbeeld Meshuggah en/of Textures. On-Duits.
(De uitgebreide recensie van Reno vind je HIER.)

De Jaarlijst Top Tien van Reno

  1. Dioramic – Supra
  2. Incura – Incura
  3. The Pineapple Thief – Magnolia
  4. The Tea Party – The Ocean at the End
  5. …and You Will Know Us By The Trial Of Dead – IX
  6. SOEN – Tellurian
  7. Bjorn Riis – Lullabies In A Car Crash
  8. Wovenwar – Wovenwar
  9. Lonely The Brave – Trick
  10. Killer Be Killed – Killer Be Killed

De hele jaarlijst van Reno luisteren? Spotify is je vriend!

De lijst van morgen

Morgen vind je rond lunchtijd de jaarlijst van Wigbold op counterculture.nl. Met in die jaarlijst onder meer Ty Segall, Curtis Harding en Royal Blood.

Jouw jaarlijst doorgeven

Geef jouw favoriete albums van 2014 door via www.jaarlijst.nl en bekijk hoe goed jouw favorieten scoren in de Community Jaarlijst die vanaf 29 december zal verschijnen bij Counter Culture.