Deze jonge band uit een klein Canadees stadje wordt na slechts een paar demo’s en een EP vastgelegd door InsideOut Music/Universal. Daar moet iets bijzonders mee zijn. En dat hebben de lui bij de platenmaatschappij verdomd goed gehoord. Het eerste volwaardige werkstuk van Incura overtuigt namelijk van begin tot eind.

Het album bevat tien briljantjes die allen van zeer hoog niveau zijn. Hier zijn vaklui aan het werk die op een overtuigende manier een prachtige mix van prog, metal en rock hebben vastgelegd. Noem het een theatrale versie van Pain of Salvation. Of toch Coheed & Cambria meets Fair to Midland. Een beetje 311 en zelf wat The Mars Volta. Het moge duidelijk zijn; het is maar al te lastig om de band in een exact hokje te stoppen en genoemde namen dienen slechts als referentiekader. In ieder geval duidelijk in welke hoek van het muzikale spectrum Incura kan worden geplaatst.

Het theatrale aspect komt naast de toetsen/piano vooral door zanger Kyle Gruninger. Zijn hoge, emotionele, soms zelf beetje ijle zang kan een spelbreker zijn. Gevalletje love it or hate it. Buiten kijf staat echter dat hij een puike prestatie neerzet en voor een groot deel het geluid van Incura bepaalt. De muzikanten die hem omringen weten een geweldig muzikaal hoorspel neer te zetten. Van ingetogen subtiel spel tot knallende complexe progrock uitspattingen naar bijna metalen passages.

Als een album zoveel kwaliteit bevat als dit album van Incura is het moeilijk om hoogtepunten eruit te pikken. Toch weten de vijf heren met de sterke composities van ‘I Gave You Everything’, ‘The Greatest Con’ en I’m Here Waiting nog eens extra te pieken. Al vroeg in het jaar is dit een grote kanshebber voor de jaarlijstjes van de liefhebbers van het genre. Dat is voor een debuutplaat knap, heel knap.

Incura maakt indruk op meesterlijke debuut plaat
Songwriting97%
Production95%
Originality92%
Music98%
96%Totale score