Na de nummers 15 t/m 11 en de start van de toptien is het dan eindelijk zover: vandaag presenteren we onze vijf favoriete albums van 2014. We zetten de albums op een rij die de meeste punten, stemmen en hoge noteringen hebben gekregen van het Counter Culture team.

5. Incura – Incura

Noem het een theatrale versie van Pain of Salvation. Of toch Coheed & Cambria meets Fair to Midland. Een beetje 311 en zelf wat The Mars Volta. Van ingetogen subtiel spel tot knallende complexe progrock uitspattingen naar bijna metalen passages. – uit de jaarlijst van Reno.

 

4. Dioramic – Supra

Deze vier Duitsers uit Kaiserslautern hebben een zeer eigentijds geluid weten te ontwikkelen, waarbij strakke staccato riffs in heftige metal passages af worden gewisseld met sfeervolle rustige (soms bijna ambient) intermezzo’s waar de keyboard partijen wat prominenter naar voren komen. Als belangrijkste ingrediënten mixt Dioramic de bombastische stadionrock van Muse met de Djent-metal van bijvoorbeeld Meshuggah en/of Textures. On-Duits. – uit de jaarlijst van Reno.

 

3. Royal Blood – Royal Blood

Als puur het aantal vermeldingen in de persoonlijke jaarlijstjes doorslaggevend was geweest, was de debuutplaat van Royal Blood glansrijk eerste geworden dit jaar. Het Britse duo scoorde echter geen enkele topnotering, maar heeft wel dusdanig veel punten verzameld dat het met de derde plaats genoegen moet nemen.

 

2. Solstafir – Otta

Sólstafir raakt op ‘Ótta’ steeds verder verwijderd van haar black metalroots. De IJslanders laten steeds meer invloeden uit de folk en IJslandse folklore muziek in hun postrock/metal toe en dat levert een regelrecht meesterwerk op! Vanaf opener ‘Lágnaetti’ tot en met afsluiter ‘Náttmál’ wordt je meegezogen in de wereld die deze robuuste IJslanders creëren. – uit de jaarlijst van Jeroen.

1. Album van het Jaar: The War On Drugs – Lost In The Dream

Lost in the Dream klinkt als een piece-de-recistance van een muzikaal genie. Tempo net wat hoger dan tijdens de voorgaande platen, meer oog voor detail dan ooit en schitterend consistent, ondanks dat er heel veel afwisseling in het album zit. – uit de jaarlijst van Camiel.

 

Jouw mening telt!

Tot zover onze favorieten. Volgende week zal de community jaarlijst te lezen zijn op counterculture.nl en jij kunt daar nog steeds jouw invloed op uitoefenen. Geef ook jouw favoriete albums uit 2014 door via Jaarlijst.nl, dan wordt jouw jaarlijst meegenomen in die community jaarlijst!