Het is zover: vandaag duiken we de toptien in van onze favoriete albums van 2014. We zetten de albums op een rij die de meeste punten, stemmen en hoge noteringen hebben gekregen van het Counter Culture team en vandaag krijg je van ons de nummers 10 t/m 6.

10. Interpol – El Pintor

Met El Pintor geeft Interpol een uitstekend visitekaartje voor nieuwe fans, maar is de band ook voldoende vernieuwend om fans van het eerste uur te plezieren. Interpol kleurt uw herfst zoals het hoort asgrauw. uit Shorts #4 – Camiel van Houdt.

 

9. Real Estate – Atlas

Op de laatste plaat van Real Estate – Atlas – is opnieuw geen vuiltje aan de lucht te bemerken. Als vanzelf schuiven alle negatieve gedachten opzij bij heerlijke nummers als Talking Backwards, The Bend, Crime en Had to Hear. Als je zoveel nummers op een album weet te vangen waarbij het gewoon heel lekker lezen, fietsen, rennen of krantje lezen wordt, dan kan de factor toeval toch wel worden uitgeschakeld. – uit de jaarlijst van Camiel.

8. Swans – To Be Kind

De repetitieve gitaaraanslagen, de ondoordringbare noise, de maniakale percussie van oermens Thor Harris, de bezwerende praatzang van bandleider Michael Gira, ze zijn allemaal weer aanwezig. Een plaat voor de muzikale avonturiers onder ons. – uit de jaarlijst van Jeroen.

 

7. Devin Townsend Project – Z2

Mensen die niks hebben met de ADHD-metal en larger than life productie van Hevy Devy, kunnen ook dit werkje van de Canadees weer links laten liggen. Liefhebbers (en die zijn er genoeg) van deze ‘geschifte’ ijzervreter hebben er weer twee uur uitstekend vertier bij. ‘Aye Aye captain poopypants, don’t worry I shan’t let you down, I’m on your side!’ – uit de album-recensie van Jeroen.

6. The Tea Party – The Ocean At The End

De invloeden uit de (oriëntaalse) wereldmuziek zijn nog volop aanwezig en sierlijke melodieën worden afgewisseld met heavy gitaarwerk. De warme en volle zang van Jeff Martin blijft een genot om naar te luisteren. The Tea Party voegt met dit album een logisch vervolg toe aan de toch al niet misselijke discografie. – uit Shorts #4, door Reno.

 

Morgen: onze topvijf van 2014!

Morgen krijg je onze topvijf voor je kiezen, met daarin zowel verwachte als onverwachte namen.

Jouw mening telt!

Geef ook jouw favoriete albums uit 2014 door via Jaarlijst.nl, dan wordt jouw jaarlijst meegenomen in onze community jaarlijst die in de loop van volgende week zal verschijnen op counterculture.nl