Dat Devin Townsend er een intensief arbeidschema op nahoudt weten we allemaal. ‘Z2’ is na het Casualties of Cool-project alweer het tweede album van de Canadese metalvirtuoos dit jaar en daarboven op ook nog eens een dubbelalbum. Gelukkig gaat deze enorme productiviteit bij Townsend niet ten koste van de kwaliteit. Was het Casualties of Cool-project al een meer dan te pruimen countryuitstapje, met ‘Z2’ begeeft Townsend zich weer op bekend terrein en doet de nutty metal professor waar hij goed in is, namelijk het maken van progressieve metal met een ‘wall of sound’-productie waar zelfs iemand als Phil Spector U tegen zegt.

Het dubbelalbum ‘Z2’ is onder te verdelen in twee afzonderlijke delen, te weten het ‘Sky Blue’-gedeelte en het ‘Dark Matters’-gedeelte. Op ‘Sky Blue’ pakt Townsend de handschoen op waar hij deze bij ‘Epicloud’ en ‘Addicted’ heeft laten liggen. ‘Sky Blue’ staat namelijk vol met poppy progmetal met grootste refreinen en koren. Glansrollen op dit deel zijn weggelegd voor onze eigen Anneke van Giersbergen, het 2000 koppen tellende fankoor en natuurlijk Townsend himself. Luister maar eens naar composities als ‘Rejoice’, ‘Fall Out’, ‘Universal Flame’ en het prachtige dik 8 minuten durende ‘Before We Die’.

‘Dark Matters’ is vervolgens de opvolger van het uit 2007 stammende ‘Ziltoid the Omniscient’. Glansrollen hier zijn er voor de Poozers (little fluffy farting creatures who came to destroy the earth), de War Princess, Captain Spectacular’ (alias Captain Poopypants) en uiteraard Ziltoid the Omniscient (de koffiedrinkende alien). ‘Dark Matters’ is een stuk heavier, weirder en minder recht-toe-recht-aan dan ‘Sky Blue’ en laat zich beluisteren als een soort van spaced-out heavy metal opera met bliepjes, geluidseffecten en bizarre dialogen. Waar ‘Ziltoid the Omniscient’ meer een soloproject van Townsend was (hij speelde alles zelf in en gebruikte o.a. een drumcomputer), daar is ‘Dark Matters’ een echte bandeffort geworden. Naast de stemmen van Townsend en Van Giersbergen horen we op ‘Dark Matters’ ook Chris Jericho (Captain Spectacular), Dominique Lenore Persi (War Princess), Mark Cimino (Poozer), Chris Devitt (Planet Smasher) en Bill Courage (verteller) terug. ‘Dark Matters’ is hiermee in alles de overtreffende trap van ‘Ziltoid the Omniscient’ geworden.

Mensen die niks hebben met de ADHD-metal en larger than life productie van Hevy Devy, kunnen ook dit werkje van de Canadees weer links laten liggen. Liefhebbers ( en die zijn er genoeg) van deze ‘geschifte’ ijzervreter hebben er weer twee uur uitstekend vertier bij. ‘Aye Aye captain poopypants, don’t worry I shan’t let you down, I’m on your side!’

Devin Townsend Project overtuigt wederom met dubbelaar Z2
songwriting85%
production95%
originality85%
music85%
88%Totale score