Anneke van Giersbergen is in de kleine, afgesloten wereld van progressieve metal een icoon, een levende legende, maar daarbuiten zal menig Nederlander de wenkbrauwen fronzen bij het horen van haar naam. Sinds haar deelname aan Beste Zangers, de AVROTROS-show die metalcollega Floor Jansen landelijke bekendheid gaf, is ook de rest van ons land eindelijk gevallen voor haar schitterende engelenstem. Het levert haar een reeks goed verkochte soloconcerten door het hele land op. Met haar optreden in Tilburg, op eigen Brabantse bodem, maakt ze alle verwachtingen meer dan waar.

,,Jongens, wat heb ik jullie gemist.” Er zijn maar weinig artiesten op aarde die je deze veeluitgesproken woorden doen geloven, maar ‘Annie’ flikt het. Haar Brabantse nuchterheid, aanstekelijke lach en ongemakkelijke andekdotes en grapjes maken van haar een gewaardeerde artiest met een hoge gunfactor. The Darkest Skies Are the Brightest, haar zevende studioalbum, staat bol van kleine, superpersoonlijke liedjes die dat beeld van haar verder versterken.

De Brabantse neemt een goedgevuld 013 mee op een bijzondere reis, muzikaal omlijnd door hechte muzikale vrienden en een groepje violisten, waarin ze bijzondere herinneringen ophaalt en boeiende anekdotes vertelt over haar loopbaan, haar deelname aan Beste Zangers, maar ook over de verslechterde relatie in haar huwelijk, die een zware wissel op haar trok. Tilburg luistert ademloos, en lacht als ‘Annie’ met haar Brabantse tongval een verhaal vertelt dat nergens naartoe lijkt te gaan.

Als frontvrouw van The Gathering, VUUR en andere metalbands weten we wat Anneke vocaal in huis heeft, maar in deze intieme huiskamersetting komt die schitterende engelenstem als een tulp in volle bloei. Love You Like I Love You, de afsluiter van haar nieuwe album, is klein maar fijn, zoals eigenlijk het grootste deel van haar optreden. Bij The Gathering-klassieker Strange Machines kiest Anneke niet voor een zware metalversie met dreunende gitaren, maar voor een superkleine uitvoering, gespeeld met een op een speelgoed lijkende ukulele-gitaartje. Wat overigens niet helemaal goed gaat: ,,Aaaaah, verkeerd gestemd”, kermt ze terwijl ze tegelijkertijd het refrein bezingt. De 013 lacht en is vergevingsgezind.

Tekst gaat verder onder deze video

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JukuL3_eSM4]

Zichtbaar blij dat ze ‘eindelijk’ weer op het podium mag staan, laat Anneke zich meevoeren op het prachtige gitaarspel en schitterende violen en en zingt ze soeverein en spatzuiver, precies zoals we haar kennen. Misschien wel het allermooist is de uitvoering van Jest Oldu, dat Anneke in de vijfde aflevering van Beste Zangers voor haar collega Karsu zong. Het leverde haar een stortvloed aan Turkse fans op, maar tegelijkertijd ook een juridische claim van de oorspronkelijke tekstschrijver. ,,De jongens zijn ermee bezig. Het komt goed, maar maak voor de zekerheid hier maar geen filmpje van”, vertelt ze met een knipoog.

Schitteren in een commercieel programma als Beste Zangers, geliefd door alle progartiesten ter wereld: het onderstreept maar weer met wat voor een veelzijdige zangeres de 013 in Tilburg te maken heeft. Er is maar weinig wat Anneke van Giersbergen niet kan. Ze zingt groots en meeslepend, maar ook klein en breekbaar. En zo is haar show een aanrader voor iedere muziekliefhebber, of je nu van romantische slaapliedjes of van vlijmscherpe metal houdt.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Wil je naar Anneke van Giersbergen? Hieronder staan nog wat data van Nederlandse concerten:

Sat, OCT 30
Muziekgieterij
Maastricht, Netherlands
Sat, NOV 6
Effenaar
Eindhoven, Netherlands
Thu, NOV 11
Podium Victorie
Alkmaar, Netherlands
Fri, NOV 12
Oosterpoort
Groningen, Netherlands
Wed, NOV 17
Doornroosje
Nijmegen, Netherlands
Fri, NOV 19
Poppodium Twente | Metropool
Enschede, Netherlands

Over de auteur

S
Recensent #ROCK

Gerelateerde berichten