Met een grootschalige arentatour in het vooruitzicht en een ronduit absurde videoclip die alle tongen losmaakt is Rammstein weer een van de meest veelbesproken acts van het moment. Een flinke opsteker voor een band als Feuerengel, die al jaren de concerten van hun grote voorbeeld tot in het allerkleinste detail kopieert en met veel bevlogenheid en liefde uitgroeide tot de beste Rammstein-coverband van het moment. Afgelopen weekend spatte het vuur dan ook letterlijk van het podium in een goed gevuld 013 in Tilburg.

In een tijd waarin het leven steeds duurder wordt en het gangbaar is dat een concertkaartje van een grote band al snel boven de 120 euro uitkomt, bieden coverbands vaak soelaas. Waarom zou je ten slotte in hemelsnaam de volle mep betalen, als je voor ongeveer twee of drie tientjes een coverband kan zien die precies hetzelfde klinkt?

Terwijl Feuerengel in twee intense uurtjes zo’n twintig echte Rammstein-classics op de pakweg 750 bezoekers afvuurt, spookt die vraag continu door ons hoofd. Inderdaad, waarom zou je? Niet alleen lijkt zanger Boris met zijn maniertjes, zijn donkere zang en zijn geschminkte lijf als twee druppels water op Rammstein-frontman Till Lindemann, ook komen alle bekende gestoorde en absurde momenten voorbij die een concert van Rammstein al jarenlang zo vreselijk geliefd maken.

Tekst gaat verder onder dit filmpje

Van de intense vlammenzeeën (Sonne, Mein Herz Brennt) tot knetterende vonkenregen (Engel, Du Riechst So Gut) en van de spuitende megapiemel tot de inmiddels legendarische kookpotscéne in Mein Teil: een concert van Feuerengel is voor de Rammstein-fijnproever een feest der herkenning. Alsof je de Duitse metaltitanen zelf aan het werk ziet, maar dan in een bescheiden en intieme setting waar de vlammen je wenkbrauwen haast wegschroeien.

Naast de bekende klassiekers van Rammstein, waar overigens geen fout in te betrappen valt, stopt Feuerengel ook nog de ‘nieuwere’ nummers in de setlist. Natuurlijk ontpopt Deutschland zich tot een van de hoogtepunten van de avond, met dank aan de heerlijke elektronica die door de 013 schalt en aan die sublieme tekst over de schaamte én liefde die Rammstein voor het land Duitsland voelt. ,,Deutschland, mein Herz in Flammen. Will dich lieben und verdammen.”

Dat Feuerengel het nummer Deutschland en ook het aanstekelijke Radio en het opzwepende Zeig Dich zo natuurgetrouw en authentiek weet over te brengen, zegt alles over de onvoorwaardelijke liefde die deze coverband voor Rammstein uitdraagt. Vooruit, een live-primeur van het vorig week uitgekomen Zeit had zeker niet misstaan en de afwezigheid van het vliegende engelenpak bij afsluiter Engel en de vuurspugende maskers bij Feuer Frei waren een groot gemis, maar alles bij elkaar genomen was dit voor een bescheiden prijsje een ultieme Rammstein-ervaring die zijn weerga niet kent.