Iedere maand programmeren de Nederlandse podia weer een keur aan topartiesten, maar de hoeveelheid topconcerten is tegenwoordig zo hoog dat wij door de bomen soms het bos niet meer zien. Bekend probleem? Dan ben je bij CounterCulture Tipt aan het goede adres! We tippen je het allerbeste dat deze maand op de Nederlandse podia te zien is. Dit zijn onze tips voor April!

PARADISO (AMSTERDAM)

Sbeila E (6 april)

Genrekenners hebben natuurlijk allang een ticket voor het concert van Sheila E, maar gelukkig zijn ook voor anderen nog een aantal kaarten beschikbaar. De voormalig Prince-drumster én inmiddels behoorlijk succesvolle solozangeres is al jaren een van dé kartrekkers van de vrouwelijke soul en treedt maar weinig op in Nederland. Tikkeltje fout maar wel lekker!

Paul Weller (9 april)

Britpopconcerten in Nederland staan eigenlijk altijd garant voor feest en spektakel. Niet in de laatste plaats door de grote schare Britten die telkens naar Amsterdam reizen om hun helden achterna te reizen. Een aantal komen zo vaak dat we ze nu wel gezien hebben, maar Paul Weller is zowaar een behoorlijk exclusieve naam. The Modfather maakte fuore met The Jam (70’s), The Style Council (80’s) en Solo (90’s). Onze voorspelling? Een karaokeavond-on-haggis met fantastische meezingers als Going Underground, Town Called Mallice en You Do Something To Me.

Matthew E. White (22 april)

Matthew E. White is zo’n artiest wiens naam al jaren op verschillende blogs circuleerde, maar die nooit écht wist door te breken. Dat, totdat in 2012 zijn ‘Big Inner’ uitkwam. De pure folk, goudeerlijke teksten, vreemde arrangementen en prachtige stem overtuigden grote festivals als Rock Werchter om White te boeken. Deze zomer is White terug met een nieuwe plaat – weer uitstekend – en naar het schijnt een al even sterke liveshow. Voor folkliefhebbers die het graag wat dieper zoeken dan Macus Mumford het kan bieden.

Brooke Fraiser (25 april)

Oké, wij geven gerief toe, dit is een guilty plessure. Brooke Fraiser kent u natuurlijk vooral van megahit Something in the Water, maar wat u wellicht niet wist is dat vervolgens megasterren John Mayer en David Bowie na het horen van dat nummer deze rising star onder hun hoede namen. Met begeleiding van die megasterren diepte Fraiser haar geluid wat uit en op haar nieuwe album is het allemaal net wat spannender en minder braaf. Houdt u van vrouwen, Americana en – stiekem – een beetje van Something in the Water? Dan kunt u deze wellicht overwegen als subtiel paascadeau voor uw lief.

MELKWEG (AMSTERDAM)

Will Butler (13 april)

Meestal aangeduid als lid van Arcade Fire of als broertje van Win Butler (diens leadzanger), maar ook solo een zeer verdienstelijk artiest. Debuutplaat Policy was uitstekend en tijdens de concerten van Arcade Fire was het Will die vaak bewees te zorgen voor het spektakel. Of hij ook in Melkweg een mast kan vinden om in te klimmen? Wij hebben geen idee, maar een concert van Arcade Fires Will Butler zal in ieder geval de moeite waar zijn. Dat mag u van ons aannemen.

Silverstein (17 april)

Takkeherrie volgens de één, kwaliteitsmuziek volgens de ander; het Canadese Silverstein zorgt al jaren voor een schisma in de muziekjournalistiek. Wat wij in ieder geval zeker weten? De Canadezen maken al jaren schreeuwpunk van het hoogste niveau, en is op dit moment waarschijnlijk de strakste post-hardcore formatie die tourende is. Nog meer goed nieuws, de liveshow van deze band is verbluffend. De beste plek om zowel uw dagelijkse dosis harmoniezang als uw dosis grunt op te halen.

Gang of Four (21 april)

Zo invloedrijk als Silverstein was voor de huidige generatie hardcorepunkbands, zo invloedrijk was Gang of Four voor de volledige Engelse en internationale muziekscene. De heren uit Leeds stonden onder meer op de permanente playlist van R.E.M., Nirvana en The Red Hot Chili Peppers, maar zijn nog veel beter terug te horen op de platen van Bloc Party en Franz Ferdinand. De band sloeg na de eeuwwisseling een compleet nieuwe weg in en klassiekers als Demaged Goods en Natural’s Not in It worden tegenwoordig vermengd met trippy newwave nummers. Op het nieuwe album van Gang of Four speelde zelfs Deutschlands’ favorite boy-next-door Herbert Grönemayer een belangrijke rol. Of hij er bij gaat zijn in de Melkweg? Wij durven het niet te zeggen, maar uit te sluiten valt het niet.

TIVOLIVREDENBURG (UTRECHT)

Anne Soldaat (24 april)

We kennen Anne Soldaat natuurlijk als motor achter Daryll-Ann en als sideman bij Tim Knol, maar we zouden bijna vergeten dat hij solo de meest fantastische nummers maakt. Hij tourt komende maand door het land, en dat mag u niet missen. Waarom niet? Beluistert u de magnifieke single She’s Starlight, besef u dat er een album komt met nog elf van dat soort parels en bestel zo snel mogelijk uw ticket. Potentieel jaarlijstjesmateriaal!

Major Lazer Soundsystem (27 april)

Rondom deze Koningsdag kan ons land hoog bezoek verwachten uit het buitenland. Niemand minder dan superproducer Thomas Pentz bezoekt ons land tijdens Koningsnacht én Dag en treedt in verschillende hoedanigheden meerdere keren op. U kent natuurlijk Diplo, als u er goed inzit kent u ook Jack Ü (met Skrillex), maar Pentz is vooral bekend van zijn Major Lazer performances. Op Koningsdag staat hij in TivoliVredenburg, speciaal om het soundsystem van de Amsterdamse dub-god King Siloh uit te proberen. Het recept? Tropische tunes, zweetfonteinen, Lean On en één grote bubble-butth. Dansje wagen?

DOORNROOSJE (NIJMEGEN)

Drivin’ n’ Cryin’ (30 april)

Wij verzekeren u allereerst: Drivin’ n’ Cryin’ is de beste band ter wereld die u nog niet kent. De Amerikanen maken als sinds de jaren 80 de meest briljante rocksongs, maar weten in Europa maar geen vaste voet aan de grond te krijgen. En dat terwijl de band onder leiding van gitarist én leadzanger Kevn Kinney door de jaren alleen maar beter is geworden. Vorige jaar beleefden 23 gelukkigen in de Bossche W2 een drie uur durend rockorgasme en werd een klein bluesfestival in Raalte tegen het middaguur ineens weggeblazen door de beste band op het hele festival. Hebben wij u nog niet overtuigd? Luister Fly Me Courageous, Straight To Hell en Scarred But Smarter en besef dat u deze écht niet mag missen.

VOLT (SITTARD)

Prong (18 april)

Nog een favorite van de redactie: Prong. Onbekend bij het grote publiek, maar des te bekender bij de echte kenners. Al sinds 1986 neemt de band plaat na plaat op, en telkens blijven met name insiders enorm enthousiast over het werk van de formatie. Welke insiders? Wij noemen er twee. Trent Reznor (Nine Inch Nails) en Jonathan Wilson (Korn) geven desgevraagd aan ‘sterk beïnvloed’ te zijn door Prong. Tel daarbij de fantastische reviews voor het nieuwe album op en weet; Volt heeft een topboeking gedaan. Absoluut de reis naar het zuiden waard.

HEINIKEN MUSIC HALL (AMSTERDAM)

The Prodigy (10 april)

Daar zijn ze weer! We waren de vorige liveshow van The Prodigy inmiddels meer dan zat, het laatste album hadden we ook wel gehoord en dus kwam de korte pauze voor iedereen goed van pas. Nu is The Prodigy weer terug, mét een nieuw album én een nieuwe liveshow. Bijzonderheidje: het is de eerste keer in zeven (!) jaar dat de heren in Nederland te zien zijn voor een indoorshow.

ZIGGO DOME (AMSTERDAM)

System Of A Down (17 april)

Hate them or love them; de Armeens-Amerikaanse rocksensatie System Of A Down (voor vrienden SOAD) was er een paar jaar uit – naar men zegt om leadzanger Serj Tankian de kans te geven aan zijn solowerk te klussen – maar is inmiddels al een paar jaar terug. In 2013 stonden zij voor het eerst sinds die comeback in Nederland en dat concert was helemaal niet zo slecht. Reden te meer om uit te kijken naar de tweede show na de comeback. Een probleem, als je nog geen ticket hebt wordt het moeilijker, want het concert is hartstikke uitverkocht.

 

 

 

 

Over de auteur

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Gerelateerde berichten