Hij lag een tijdje op de stapel deze derde langspeler van Arcane. De ene na de andere luisterbeurt schonk ik dit album. En toch kwam ik er niet helemaal uit. Waarom niet? Is ‘Known-Learned’ een slecht album? Nee, verre van zelfs. Het album is eerlijk gezegd nogal omvangrijk. Arcane schotelt ons op ‘Known-Learned’ maar liefst een dikke 2 uur muziek voor. Verdeeld over twee schijven halen deze vier Australiërs alles uit de kast om ons te overtuigen. Hierbij is schijf een (‘Known’) behoorlijk heftig en schijf twee (‘Learned’) een stuk rustiger.

Om met die eerste schijf ‘Known’ te beginnen. Deze komt ontiegelijk hard binnen. De heavy progrock in de stijl van Karnivool (eveneens uit Australië), Tool, Leprous en A Perfect Circle overrompelt en laat je als de laatste tonen van het epische ‘Learned’ (dik 23 minuten) zijn weggestorven verbluft achter. Wat een riffs, wat een composities en wat een muzikanten. De riff in het nummer ‘Unturning’ blaast je compleet omver. Dit is zo’n riff waar Tool al 8 jaar naar op zoek is voor haar nieuwe album. Eigenlijk is die hele eerste schijf fantastisch en valt er geen zwak moment te ontdekken. Ook in het 23 minuten durende ‘Learned’ weet de band de spanning continu vast te houden.

Schijf twee dan. Deze is compleet andere koek. De elektrische gitaren worden voor het grootste deel ingewisseld voor akoestische en de muziek is een stuk stemmiger en minder technisch dan op die fabuleuze eerste schijf. En hoewel ook op deze tweede schijf de composities van een hoog niveau zijn, betrap ik mezelf er toch steeds weer op dat ik deze schijf na een aantal nummers snel weer afzet om die machtige eerste schijf weer in de cd lade te slingeren. Iets van persoonlijke voorkeur denk ik dan. Maar ook als ik me dwing om het stemmigere ‘Learned’ helemaal uit te zitten, kan deze mij toch een heel stuk minder bekoren.

Wellicht als de band ervoor had gekozen om de hardere nummers af te wisselen met de wat rustigere nummers, het album wat meer een geheel geworden. Ik zal het nu voornamelijk bij ‘Known’ houden. ‘Known-Learned’ is dan ook een beetje een tweeslachtig album geworden. Op basis van ‘Known’ kunnen deze heren zo doorstoten naar de eredivisie van de heavy progrock. Echter op basis van ‘Learned’, moet ik toch concluderen dat de heren ook nog wel het een en ander te leren hebben.

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000036367948″ name=”Arcane” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Arcane laat twee gezichten zien op 'Known-Learned'
Known91%
Learned69%
80%Totale score