OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

Begeleid door de klanken van Eternal Rains Will Come, de opener van het nieuwe album Pale Communion, stapt Opeth om vijf voor negen het podium van de Heineken Music Hall op. De Zweden beginnen iets eerder dan gepland, want ze zijn vastberaden om ruim twee uur vol te spelen en hun publiek optimaal te bedienen.

Pale Communion

[bol_product_links block_id=”bol_545f433588137_selected-products” products=”9200000028985654″ name=”opeth_hmh_review” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”F5F5F5″ border_color=”FFFFFF” width=”180″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Naadloos gaat de setopener over in Cusp Of Eternity, waarmee direct al twee van de drie Pale Communion tracks van de avond gepresenteerd zijn. Dat slechts drie van de twaalf tracks in de setlist van het nieuwe album afkomstig zijn, mag best opmerkelijk genoemd worden. Zeker gezien het feit dat deze tour in het teken staat van de nieuwe plaat.

Check ook onze fotoserie van deze Opeth show in de Heineken Music Hall!

Spaarzame minpuntjes

Dit is echter geen reden tot klagen, maar wie persé zijn beklag wil doen, moet vanavond goed zoeken om die paar spaarzame minpuntjes boven water te krijgen. Vooruit: de band heeft met Alcest een ietwat statisch voorprogramma uitgekozen, kampt met wat materiële problemen en verwart de HMH met Ahoy. Daarmee hebben we alle minpunten van de avond direct besproken.

Progressieve totaalervaring

Die minpunten worden echter snel vergeten, want Opeth levert vanavond een topprestatie af, waarbij zelfs de grappen over James Hetfield door de fans met open armen worden ontvangen. Tussen de grappen door zetten Mikael Akerfeldt en de zijnen een totaalervaring neer waar menig progrockband nog veel van kan leren: de afstelling van het geluid is subliem (iets wat zeker in de HMH extra benadrukt mag worden), de belichting sluit perfect aan bij de sfeer van ieder nummer en geen enkele noot is vals.

Uitzonderlijk hoog niveau

Als Akerfeldt met een luid “Oh yeah!?, zijn laatste knipoog naar Metallica maakt en afsluiter Deliverance inzet, hebben zijn fans al twee uur kunnen genieten van een Opeth show van uitzonderlijk hoog niveau. Het is Akerfeldt dan ook meteen vergeven dat zijn topografie en zijn gitaar hem tijdelijk in de steek lieten.