Yes! Ook voor CounterCulture is 2016 nu écht begonnen. Wij wensen u natuurlijk een fantastisch muziekjaar toe waarin u zoveel mogelijk nieuwe dingen gaat leren kennen én oude helden gaat terugzien. Dat kan natuurlijk ook in januari weer in de verschillende vaderlandse concertzalen. Wij geven u een overzicht van de allerbeste concerten van de komende maand; dit zijn de shows die u in januari echt niet mag missen.

Suede (TivoliVredenburg, 30 januari / Paradiso + Alex G, 29 januari)

Begin jaren ’90 stond Suede samen met – grofweg – The Verve, Oasis, Blur en Stone Roses aan de wieg van een nietsontziende Britpopgolf. Suede was in dit rijtje de meest obscure formatie; de band schuwt diepgang absoluut niet en bleef dan ook een beetje hangen in het alternatieve circuit. In 2003 viel de formatie – geheel in Britpoptraditie – uit elkaar, maar sinds vijf jaar is de formatie weer terug. Tweeduizendzestien wordt voor Suede het jaar van hun droomproject; de formatie maakte een muziekfilm en komt de soundtrack daarvan integraal opvoeren in Paradiso en TivoliVredenburg. Dat wordt aangevuld met een eigen selectie klassiekers. Extra supertip: als je op 30 januari in Paradiso gaat kun je daarna in de kleine zaal kijken bij Alex G. Diens lome indieplaat Beach Music is bij ons ook na de jaarwisseling blijven hangen in onze CD-speler, en van single Kicker krijgen wij al helemaal geen genoeg. Niks met Suede, maar deze los wel interessant? Voor nog geen tientje ben je erbij in de bovenzaal van Paradiso. Must-see!

Together PANGEA (Effenaar Eindhoven, 30 januari / Rotown Rotterdam, 31 januari)

Opgelet: Together PANGEA brengt garagerock zoals garagerock bedoeld is. De formatie is personal favorite bij ondergetekende sinds het uitkomen van debuutplaat Badillac, die zo rauw is dat het voor de luisteraar allemaal maar moeilijk te verteren is. De Amerikaanse bands klinkt live alsof de teksten en ritmes van je favoriete boyband zijn bewerkt met een goeie staafmixer. De band emotioneert daarnaast dankzij de gouden strot William Keegan ook nog af en toe. Together PANGEA komt aan Nederland EP The Phage voorstellen. Op die plaat doet Pangea het eindelijk wat rustiger aan (luister de fantastische ballade Blue Mirror). Om een lang verhaal kort te maken: Punk door merg en been, in meerdere opzichten!

The Game (Melkweg Amsterdam, 27/28 januari)

Hate It Or Love It. Meestal rijd hij vooral vrouwen (ho’s) en vrienden (bro’s) rond in zijn Escalade, maar voor de verandering pakt The Game het ook eens anders aan en komt hij in januari naar Europa. In februari staat hij twee keer in Rotterdam, maar in januari kan je hem al in de Amsterdamse Melkweg zien. The Game tourt momenteel vanwege het tienjarig jubileum van The Documentary, zijn piéce the resistance en misschien wel de beste plaat uit de complete G-Unitstalgeschiedenis. De invloed die The Game heeft gehad op de rapscéne blijkt wel uit de gastenlijst op zijn nieuwste langspeler The Documentary 2.0. Onder meer Kendrick Lamar, Dr. Dre, Ice Cube, Wil.I.Am, Kanye West, Drake, Snoop Dogg en P. Diddy mogen een liedje komen meedoen met The Game. Invloedrijk, een tikkeltje fout en stiekem ook gewoon ongelofelijk goed (luister Jesus Piece – misschien wel de krachtigste hiphopsingle van de laatste vijf jaar); met een hiphophart mag je The Game écht niet missen.   

Laidback Luke (Patronaat Haarlem, 22 januari)

Een van de meestgeboekte DJ’s ter wereld, grondlegger van het EDM-genre, maar in eigen land een behoorlijke onbekende. Het is het verhaal van Laidback Luke. Het is tegenwoordig bijna ondoenlijk een wereldwijd toonaangevende EDM-festivallineup te vinden zonder zijn naam, Luke is nog van de oude stempel en is dus niet alleen goed met de computer maar ook met de decks en wij durven zijn doorbraaksingle Rocking With The Best rustig één van de grootste dance-anthems uit de geschiedenis te noemen. Deze winter bracht Luke daarnaast ook nog Focus uit, zijn eerste eigen plaat sinds tien jaar. Op 22 januari komt Luke deze voorstellen in de Patronaat in Haarlem. Unieke kans om één van de grootste DJ’s van de laatste vijftien jaar te zien in eigen land én in een club van beperkte omvang. Dance-event van de maand.

Tame Impala (HMH Amsterdam, 29 januari)

Tweeduizendvijftien was het jaar van Kevin Parker. Het brein achter Tame Impala was verantwoordelijk voor de Song van het Jaar (Let It Happen), voor een vijfsterrenplaat waar je u tegen zegt (Currents) en voor een van de allerbeste festivalshows van het jaar (Lowlands, Pukkelpop). Na het zaaien in 2015 volgt in 2016 het oogsten. Gelooft u ons maar als wij beweren dat u Tame Impala deze zomer op meerdere festivals gaat zien en in 2015 is de band voor het eerst in tijden weer eens op een Nederlands podium te bewonderen. Niet meer in de clubs, maar gepromoveerd naar de Heineken Music Hall. Concert waarvan wij niet uitsluiten dat we hem in december 2016 in ons jaarlijstje opnemen.

Lucinda Williams (Paradiso Amsterdam, 27 januari)

Wij kennen maar weinig artiesten die zo goed in staat zijn een zaal in vervoering te brengen als de inmiddels 62-jarige countryrocklegende Lucinda Williams. De Amerikaanse zangeres is in eigen land een underground-megaster, maar kan in Nederland maar op een matige fanschare rekenen. Dat moet veranderen, want wij weten zeker dat op het moment dat u claim to fame Car Wheels On A Gravel Road in uw platenspeler duwt, u ook helemaal verkocht gaat zijn. Heerlijke folkrock met een stevige countrysnik. Wij kunnen de barbecue, het kampvuur en de whiskey er al bijna bij ruiken. Tip: Neem een dierbare schouder mee die u door de show heen kan helpen!

Echo & The Bunnyman (013 Tilburg, 30 januari; Metropool Hengelo, 29 januari; Muziekgieterij Maastricht, 31 januari)

Invloedrijke Britse Newwave-formatie uit Liverpool. Onder leiding van frontman Ian McCulloch zwiept de band tussen keiharde new wave (Killing Moon) en fantastisch mooie ballades (Rust, Nothing Lasts Forever). Zoals het Britse topformaties betaamt was ook E&TB een kort leven beschoren; in 1988 werd de band – tien jaar na haar oprichting – weer opgeheven. In 1998 kwam de formatie echter weer bij elkaar en anno 2015 is men zelfs actiever dan ooit. In januari heeft de band een korte Nederlandse tour gepland. Zeker wanneer ook uw hart harder gaat kloppen bij alles tussen eighties en Britpop – zeg Joy Division, New Order, The Cure en de vroege U2 – moet u hier absoluut naartoe.

Alien Ant Farm (Q-Factory Amsterdam, 22 januari)

Amerikaanse nu-metalformatie met een duidelijke voorliefde voor poppunk. Te onderscheiden van de honderden formaties op dit muzikale kruispunt dankzij debuutplaat ANThology en daarbij behorende single Smooth Criminal. Daarna een beetje uit het oog verloren? Niet gek, want laatste plaat Always And Forever is op z’n zachtst gezegd geen hemelbestormer. Op 22 januari is het echter jeugdsentiment wat de klok slaat want de formatie komt tijdens hun eerste Nederlandse concert sinds 2003 ANThology integraal spelen. Complex, divers, legendarisch en met voldoende pathos om stadions uit te verkopen!

Frank Turner & Sleeping Souls (TivoliVredenburg, 10 januari)

Frank Turner was ooit zanger van hardcoreformatie Million Dead, maar besloot dat hij het liever rustiger aanpakte. Hij ging albums maken naar voorbeeld van zijn held Bruce Springsteen. Waar de muziek van Turner bij een eerste luisterbeurt soms iets teveel lijkt te neigen naar Passenger-achtige lievemeisjesbands, daar hoor je tijdens een betere luistersessie veel meer muzikale diepgang en een veel hardere grondslag. Op zijn laatste plaat Positive Songs for Negative People pakt Frank Turner het zelfs nóg wat beter aan en is het allemaal echt wat harder. Prima plaat, prima kerel, en vast ook een prima concert. Onze redactie gaat er stiekem best lekker op!

Three Days Grace (TivoliVredenburg, 21 januari)

Vorig jaar werd de Canadese rockformatie Three Days Grace ineens een Di-rectiaans probleem in de maag gesplitst. Zanger Adam Gontier verliet de formatie omdat hij de druk vanuit managers en platenmaatschappijen op de formatie te hoog vond. In allerijl werd een nieuwe frontman gezocht en vorig jaar werd Matt Walst, broertje van bassist Brad Walst, voorgesteld als de nieuwe vaandeldrager van de Canadezen. Met hem namen de overgebleven bandleden Human op. Dat was zeker niet de slechtste plaat uit de geschiedenis van die formatie, en dus kan dat in Tivoli gecombineerd met klassiekers als I Hate Everything About You en Animal I Have Become best een aardig punkrockfeestje worden!