Een nieuw jaar betekent voor CounterCulture ook de start van een nieuwe, wekelijkse rubriek! Je bleef via ons al op de hoogte van albums en liveconcerten, maar vanaf deze week houden we je ook op de hoogte van het beste wat is uitgekomen op singlegebied. Dit is de eerste wekelijkse CounterCulture Tip10; dé singles van deze week. Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips in Spotify!

  1. Miike Snow – Ghengis Khan

Wij voorspellen dat 2016 wel eens het jaar kan worden van deze Zweedse kwaliteitsindieformatie Heart Is Full – eerste single van plaat iii die in Maart gaat uitkomen – was al een van onze favoriete singles van eind 2015, tweede single Genghis Khan is even aanstekelijk en dansbaar als gevoelig en eerlijk. Jaarlijstjespotentie.

  1. Bag Raiders – Friend Inside

Bag Raiders kunt u nog kennen van Sunlight, een van de lekkerste zomerhitjes van de afgelopen jaren. Vijf jaar na die kneiter werkt de formatie eindelijk toe naar een nieuwe plaat. De tweede single daarvan, het poppy Friend Inside, is het meest zonnige nummer dat deze winter uitgekomen is. Breng de zomer terug in uw winterdip!

  1. LCD Soundsystem – Christmas Will Break Your Heart

Spoiler: Wij hebben hele goede aanwijzingen dat 2016 het jaar wordt van de reünie van LCD Soundsystem. Als voorproefje daarop was daar afgelopen kerst ineens een schitterende kerstsingle. Christmas Will Break Your Heart is niet zo dansbaar als we van de New Yorkers zijn gewend, maar is wel een heerlijk melancholisch-depressief nummer waar je nog tot de volgende kerst in kan blijven hangen.

  1. Blue House – Hot Air Balloons

Australische formatie die goed geluisterd heeft naar Kurt Vile en The War on Drugs en dat heeft gecombineerd met het typisch Australische geluid van – bijvoorbeeld – The Go-Betweens en David McComb. Hot Air Balloons is de eerste single van de formatie en laat aan afwerking (luister naar de valse zang) nog wel wat te wensen over, maar laat tegelijkertijd horen dat hier ongelofelijk veel potentie achter zit.

  1. Bloc Party – The Good News

Het beste nieuws is natuurlijk dat Bloc Party weer terug is. Aan comebacksingle The Good News moesten wij echter even wennen. Nu we zijn gewend horen wij een behoorlijk rauwe Britpopsong waarop Bloc Party de keyboards en effecten weer heeft ingewisseld voor het effectenpedaal van de gitaar. Dat is zeker voor de doorgewinterde Bloc Partyfan even wennen, maar desondanks wel heel lekker.

  1. Namika – Lieblingsmensch

Popliedje van de week. Namika is een jonge Duitse zangeres die deze zomer met Lieblingsmensch een enorme hit had in eigen land. Dankzij een cover van de jonge Nederlandse singer-songwriter Teske in de radiouitzending van Giel (Lievelings) is het origineel in Nederland ook aan een revival bezig. Waar de Nederlandse versie wel erg doet denken aan Kinderen voor Kinderen is de Duitse variant een oorwurm om u tegen te zeggen!

  1. Suede – Like Kids

Suede was in de jaren ’90 één van de grootste alternatieve Britpopbands, en is tegenwoordig vooral een alternatieve kwaliteitsformatie. Nieuwste kunstproject? Een album, uitgebracht als muziekfilm. Later deze maand komt men die plaat voorstellen in Paradiso en TivoliVredenburg, maar voorlopig moeten we het doen met de eerste single Like Kids. Die donkere indiesingle belooft veel goeds voor de plaat!

  1. Anderson Paak – Am I Wrong

Gewoon een lekkere plaat die eind vorig jaar ineens opdook in de afspeellijst van de betere radiostations. Doet denken aan een brave Kendrick Lamar of Bruno Mars met stoute schoenen aan. Catchy, zomers, retro. Meer hebben wij hier eigenlijk ook niet over te zeggen.

  1. Ariana Grande – December

Guilty ‘Pleasure’. La Grande is sowieso zeer goed in het maken van geraffineerde popsongs, maar December – een tussenstukje op de overigens hopeloze kerstplaat van het tieneridool – is porno op muziek. Omdat Beyoncé hem niet had durven uitbrengen en we dat voor een tiener best wel rock ’n roll vinden.

  1. Astronauts Etc. – I Know

Jongens, wat is het ongelofelijk zonde dat we Mind Out Wandering, de schitterende tweede plaat van Oaklander Astronauts Etc. in 2015 collectief over het hoofd hebben gezien. Heerlijke dromerige low-finummers met ingenieuze teksten. I Know is het meest singlewaardige nummer van die plaat en laat exact horen waarom te hopen valt dat deze band boven de amper 80.000 (!) luisteraars op Spotify gaat uitkomen.