Het huwelijk tussen rap/hiphop en rock/metal. De stromingen blijven elkaar opzoeken. We werden vandaag weer eens getriggerd (let op de woordspeling…ahhum) door de recente release van Triggerfinger met Amerikaanse rapper Method Man. Triggerfinger op haar beurt kleurt wel vaker buiten de lijntjes. Zo werd bijvoorbeeld ‘Man Down’ van Rihanna al eerder als cover aangepakt, maar met ‘The One’ gaan ze toch echt een flink stapje verder. Hot or not? In welke categorie de single van onze Belgische oerrockers uitpakt samen met het Wu-Tang Clan-lid kun je hieronder zelf beluisteren.

(foto artikel: Limp Bizkit @ Rock im Park 2013 by Counter Culture)

Rap en rock, hiphop met metal; het leverde wellicht ook een aantal miskleunen op, maar toch zijn er ook vooral heel wat geslaagde combi’s te vinden. Het leek ons wel aardig om terug te kijken wat de combinatie tussen rap en rock in de afgelopen jaren aan toffe muziek heeft opgeleverd.

Pioniers:

In de recente muziekgeschiedenis kennen we inmiddels een aantal hele goede voorbeelden van acts waar het wel voor werkt: rap & rock. Neem nu de legendarische tracks van Beastie Boys. Deze muzikale pioniers zette een heel nieuw genre op de kaart in de jaren ’80 met klassiekers ‘No sleep till Brooklyn’, ‘Fight For Your Right’ en het meer recente ‘Sabotage’. Stuk voor stuk songs die in het collectieve geheugen van een complete generatie gegrift staan.

Naast Beastie Boys kunnen we ook gerust acts als Rage Against the Machine, Suicidal Tendencies, Body Count en natuurlijk ons eigen Urban Dance Squad een prominente plek geven waar rap op een succesvolle manier werd verweven met stevige gitaren. Later gingen ook acts als Limp Bizkit en Linkin Park welvaarend met deze formule aan de haal.

Rap & Metal collaborations:

In de categorie “featuring” is vaker geprobeerd om rapartiesten met rockacts samen te binden. ‘Walk this Way’ uit 1986 van Aerosmith met Run DMC is inmiddels een ware classic. Verder deden Cypress Hill & Slash het in de track ‘Rock Superstar’ en ook ‘Bring Tha Noize’ van Public Enemy en Anthrax mag er zeker wezen. Blakroc (met The Black Keys) maakte zelfs een compleet album met collabs (oa. RZA, Raekwon en Pharoahe Monch).

Echter één van de meest geslaagde experimenten om metal en hiphop bij elkaar te brengen is gevat in de soundtrack voor de film Judgement Night uit 1993 (complete tracklist). Diverse grootheden uit de verschillende genres gingen de samenwerking met elkaar aan, wat erg toffe tracks opleverde. Onyx deed het met Biohazard (‘Judgement Night’), Slayer vocht een robbertje met Ice-T (‘Disorder’), Helmet met House of Pain (Just Another Victim), Living Colour & Run DMC (‘Me, Myself & My Microphone’) en last but not least Pearl Jam met Cypress Hill (‘Real Thing’).

De catagorie NOT:

Laten we afsluiten met er eentje uit de catagorie NOT. Rapper Vanilla Ice, bekend van zijn on-day-fly hit ‘Ice Ice Baby’ probeerde zijn carriere uit het slop te trekken door met metal aan de haal te gaan. Het levert op z’n best helaas niet veel meer op dan een erg slap Limp Bizkit aftreksel.