De lijstjes zijn binnen, de stemmen zijn geteld en de punten zijn bij elkaar opgeteld. Hierbij presenteren we je de Counter Culture Jaarlijst 2015. We sluiten vandaag de Eindlijst èn het jaar af met de topvijf: de vijf beste platen van 2015 volgens de teamleden van Counter Culture.

Hier vind je de nummers 10 t/m 6 uit onze Eindlijst 2015.

5. Ghost – Meloria

Camiel

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Ghost gaat op Meloria de occulte gimmick eindelijk voorbij en is serieus muziek gaan maken. Het resultaat is een zowel muzikaal als tekstueel retespannende rockplaat – met straatlengtes voorsprong de beste van 2015.

4. Editors – In Dream

Jessica

Op In Dream hebben de heren zichzelf (alweer) opnieuw uitgevonden; opnieuw ontdek je als luisteraar een nieuwe kwaliteit van Tom Smith en consorten. De band keert terug naar het geluid waar zij op In This Light and on This Evening al mee experimenteerden, maar nu komt het nog beter uit de verf.

3. Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase.

Jeroen

Jeroen
Recensent #ROCK

Muziekliefhebber in de breedste zin des woords, met een lichte voorkeur voor de wat zwaardere metalen. Daarnaast gepassioneerd verzamelaar van vinyl.

Hand.Cannot.Erase. is een regelrecht meesterwerk geworden. Een meesterwerk dat de vinger in onze huidige social media maatschappij precies op de zere plek weet te leggen. Want ondanks het feit dat we meer dan ooit met elkaar verbonden zijn door de verschillende sociale media, hebben we nog nooit zo langs elkaar heen geleefd.

2. Eidola – Degeneraterra

Reno

Reno van der Looij
Kernteam #ROCK

Recensent, hoofdredactie en fotograaf voor Counter Culture. Metalhead pur sang, maar ook stoner, hardcore, grunge en retrorock. Snowboarden en voetbal vervelen nooit!

Weer een bandnaam waar niet direct een belletje zal gaan rinkelen bij het horen ervan: Eidola. De progrock en metal op Degeneraterra is echter voor de liefhebbers in het genre van dermate hoog niveau, dat ook dit album veel meer aandacht verdient.

ALBUM VAN HET JAAR 2015

1. Leprous – The Congregation

Haiko

Haiko
Kernteam #ROCK

Oprichter van Counter Culture, fanatiek festivalganger en supporter van fuzzy gitaarriffs.

 Leprous laat met zijn sublieme vocals, prachtige composities en een dynamische samenstelling doorschemeren dat het ook op zijn vierde studio-album nog tot de top behoort van de (Noorse) progressieve rock. The Congregation is met meer dan 70 minuten speeltijd een erg lang album, maar is absoluut de moeite om van begin tot eind van te genieten.

Jouw favorieten

Heb jij jouw favorieten al vastgelegd op jaarlijst.nl? Daar kun je het gehele jaar door bijhouden wat jouw favoriete albums zijn. Afgelopen week telden we alle punten van de bezoekers van Counter Culture (en gebruikers van jaarlijst.nl) bij elkaar op en die jaarlijst is te checken als Counter Culture Community Jaarlijst 2015.