De lijstjes zijn binnen, de stemmen zijn geteld en de punten zijn bij elkaar opgeteld. Hierbij presenteren we je de Counter Culture Jaarlijst 2015. We trappen vandaag af met de nummers 10 tot en met 6, maar niet voordat we hebben gekeken naar de albums die de toptien net niet gehaald hebben.

De meningen binnen het Counter Culture team waren dit jaar zeer verdeeld en we zagen dan ook een groot aantal verschillende albums in de favorietenlijstjes terugkomen. Als we een top 15 gemaakt hadden, had Lamb Of God bijvoorbeeld de veertiende plek met nog drie artiesten moeten delen: Courtney Barnett, Twenty One Pilots en Enslaved. De plekken 13 t/m 11 werden dan ingevuld door (respectievelijk): Therapy?, Jamie XX en Indian Handcrafts. Allen haalden de toptien echter nèt niet.

10. Tame Impala – Currents

Camiel

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

De afwisseling, de hypnotiserende thema’s, de interne contrasten en de uiterst hitgevoelige composities maken van Currents een plaat waarin zelfs de grootste muziekbarbaar zich thuis gaat voelen en die ook over twintig jaar nog in menig CD-speler zal verdwijnen.

9. Year of the Goat – The Unspeakable

Reno

Reno van der Looij
Kernteam #ROCK

Recensent, hoofdredactie en fotograaf voor Counter Culture. Metalhead pur sang, maar ook stoner, hardcore, grunge en retrorock. Snowboarden en voetbal vervelen nooit!

Mijn winnaar van dit jaar mag je in het straatje van Ghost en The Devils Blood zoeken. Alleen is Year of the Goat (nog) niet zo bekend. Hopelijk verandert dat snel aangezien deze Zweden met The Unspeakable een erg puik album vol bijzondere occulte rock hebben uitgebracht.

8. Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly

Camiel

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Kendrick Lamar onderscheidt zich met …To Pimp A Butterfly definitief als de meest invloedrijke rapper van zijn generatie, en op die manier mainfesteert hij zich in een rijtje waar eigenlijk alleen Dre, Tupac en NWA thuishoren.

7. Baroness – Purple

Haiko

Haiko
Kernteam #ROCK

Oprichter van Counter Culture, fanatiek festivalganger en supporter van fuzzy gitaarriffs.

Het vervolg op het dubbelalbum Yellow & Green is er eentje geworden om je vingers bij af te likken. Het vakmanschap van John Baizley en de zijnen overwint zelfs de meest wrede busongelukken en resulteert met tracks als Morningstar en Chlorine & Wine in een album van ongekende kwaliteit.

6. Faith No More – Sol Invictus

Axel

Axel
Recensent #ROCK

Rocker sinds jaar en dag, maar kan ondertussen ook hip hop en beats waarderen. Anything that ain't mainstream! Stoner, Metal, Grunge en Hardcore blijven wel de boventoon voeren.

Na 18 jaar afwezigheid klinkt Sol Invictus uiterst gebalanceerd en melodieus. De scherpe randjes zijn net als op Album of the Year veel minder aanwezig, maar wél daar waar ze enorm krachtig zijn. Thanks for the big comeback.

De Topvijf

Morgen maken we onze nummers 5 t/m 2 bekend en op 31 december onthullen we het album dat volgens ons de titel Album van het Jaar 2015 verdient.

Jouw favorieten

Heb jij jouw favorieten al vastgelegd op jaarlijst.nl? Daar kun je het gehele jaar door bijhouden wat jouw favoriete albums zijn. Afgelopen week telden we alle punten van de bezoekers van Counter Culture (en gebruikers van jaarlijst.nl) bij elkaar op en die jaarlijst is te checken als Counter Culture Community Jaarlijst 2015.