De Nederlandse Black-Metal scene is al een tijdje niet meer weg te denken uit het wereldbeeld van de extremere Metal. Een van de “hotspots” lijkt in Gelderland te zitten waar bands als Fluisteraars, Bezwering en Turia de scepter zwaaien. Uit dit kamp komt ook de nieuwste langspeler van Iskandr.

Multi-instrumentalist Omar Kleiss ,die de meeste mensen kennen van Turia en Dool, is de stuwende kracht achter dit “project” dat na jarenlang een one-man band te zijn geweest op Vergezicht werd uitgebreid met een drummer. Mink Koops kennen we dan ook van Fluisteraars die dit jaar ook nog een zeer overtuigend nieuw album wisten neer te zetten.

Met een geluid dat in de verte doet denken aan de meer epische albums van Enslaved en Bathory weet dit album enorm te boeien. De overgangen naar akoestische instrumenten zijn subliem te noemen en de ondersteunende koren maken het geluid bijna on-Nederlands groot. Het is een zeer Scandinavisch klinkende plaat die alleen door zijn Nederlandse teksten je weer op het rechte spoor weet te zetten.

Ondanks de langere speelduur van enkele nummers, die vaak de negen minuten passeert, weet dit album bijna geen minuut te vervelen. Veel afwisseling in sfeer, instumenten en tempo’s maken dit album een lust voor het oor. Van de het afwisselende Gezag tot het agressieve Het Slot weet Iskandr het zeer boeiend te houden. Het Gewesten der Tijd zou een verloren opname van Bathory’s Hammerheart album kunnen zijn waar Quorthon zich even de Nederlandse taal meester had gemaakt. Maar waar Quorthon in die tijd voortborduurde op een lijn gaat Iskandr dan meer de progressieve kant op in de solo om erna weer los te barsten in de uptempo Black Metal.

De afwisseling in zang stijl is ook een aangename verrassing, van krijsen tot een diepe bariton gooit Omar zijn ziel open. De Nederlandse teksten zijn album breed goed  te volgen en vertellen ons de verhalen over vervlogen tijden.

Nu het einde van 2021 dichterbij komt en zich de jaarlijsten weer aankondigen is er voor mij één ding zeker, deze staat erin. Samen met de nieuwe Fluisteraars weer een top productie die uit de Gelderse drek getrokken is.

Iskandr keert terug met het epische Vergezicht.
Iskandr - Vergezicht90%
90%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%