Op 6 juni 2014 opent Rock im Park (RiP) voor de 19e keer haar deuren. In tegenstelling tot andere jaren is het weer deze dag heerlijk, met zelfs subtropische temperaturen voor de daarop volgende dagen. Dit jaar krijgt de bezoeker voor het eerst de mogelijkheid om 4 dagen lang (in plaats van 3) te rocken rondom en op het Zeppelinfeld te Nürnberg in Zuid-Duitsland. Het (iets) kleinere broertje van het noordelijke Rock Am Ring (hierover lees je ook alles op Counter Culture) is met 70.000 bezoekers meer dan tevreden. En wellicht nog  belangrijker; ook die bezoekers kunnen na 4 dagen zeer voldaan huiswaarts keren.

Tekst: Guy Thewissen | Foto’s: Reno van der Looij (Je vindt onze complete Rock im Park fotoreportage onderaan dit artikel of op onze Facebook page.)

 Dag 1 : vrijdag 6 juni

De eerste dag biedt daarmee echter geen volledig programma met enkel een viertal optredens op de Centerstage en twee afsluitende acts in de Clubstage. Met namen als Alter Bridge, Avenged Sevenfold, Metallica en Rudimental is er voldoende potentie om er een prachtige 1e dag van te maken.

In Extremo live @ Rock im Park

In Extremo live @ Rock im Park

Het is aan de Duitse folkmetalband In Extremo om het festival af te trappen. Dit gezelschap is actief sinds 1995 en heeft inmiddels ruim 15 albums op zijn naam staan. Voor ondergetekende tot op dat moment echter onbekend terrein en achteraf ook met reden. Het komende uur volgt een slap aftreksel van Rammstein waarin het geluid van de doedelzak, die centraal lijkt te staan in ieder nummer, zich ontpopt tot een irritatiefactortje van de bovenste plank. Over de pyrotechnics kunnen we beter zwijgen. Als er onvoldoende budget is om een gave show te geven, laat het dan. Het (uiteraard) overwegend Duitse publiek lijkt er echter van te genieten en dat blijft het voornaamste. “Matter of taste”.

Bij Alter Bridge gaat het er wel even anders aan toe. Een sterke set vol gepolijste Amerikaanse metal en hardrock songs, waarbij Miles Kennedy en Mark Tremonti de belangrijkste blikvangers zijn. De speciaal voor Metallica aangelegde Snakepit met de ‘catwalk’ uitlopers wordt vandaar voor het eerst gebruikt en met de prachtige uitvoering van Blackbird heeft het Park het eerste hoogtepunt te pakken. De rest van de set is een prima dwarsdoorsnede van de 4 studioalbums.

Alter Bridge live @ Rock im Park 2014

Alter Bridge live @ Rock im Park 2014

De toon is gezet door Alter Bridge en de temperaturen zijn inmiddels aardig opgelopen. Het vuur aan beide zijn van het podium bij de Avenged Sevenfold show zorgt dan ook geenszins voor verkoeling. En dat was de band ook niet van plan. Men heeft flink wat kritieken op de laatste plaat gekregen (teveel leentje buur bij bijvoorbeeld Metallica), maar de stadionmetal houdt vandaag prima stand.

Met een bomvolle Centerstage mag Metallica het als publieksfavoriet het afmaken. De stage is fraai opgezet met enorme video screens. Afwisselend speelt dit live beelden van de band of silhouetten van marcherende soldaten af. Zodra The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone) door de speakers galmt, weet de gemiddelde fan dat het niet lang meer gaat duren. “Battery” kicks in en moshpits van formaat schieten als paddestoelen uit de grond. What a sight to see! De rest van de in totaal 18 nummers grote setlist mag er uiteraard wezen.

Het lijkt bij Metallica echter te ontbreken aan overtuiging en veel verder dan de gebruikelijk “oh yeah” komt James Hetfield dan ook niet. Als dan ook Lars Ulrich overduidelijk steekjes laat vallen dan weten we al snel dat dit niet Metallica op zijn best is. Ongeïnspireerd en teveel op de automatische piloot. Tevens opvallend dat een grootse vuurwerkshow (tijdens en) na het optreden uitblijft evenals de enorme opblaasbare ballen die in 2012 het publiek in gekeild werden. Kort samengevat: voldoet niet aan de hoge verwachtingen.

Dag 2: zaterdag 7 juni

We doen er nog een paar graadjes bovenop deze zaterdag. Maar gelukkig is dit 1 van de best gevulde dagen van Rock im Park, dus velen bemachtigen al vroeg een plekje vooraan de Center Stage waar Rival Sons mag openen. Dit is een ontzettend lekker bandje als je even toe bent aan relax genieten van bluesy rock. Doet denken aan de Zweedse formatie Graveyard. Hier zien we graag meer van in de nabije toekomst.

Huntress live @ Rock im Park 2014

Huntress live @ Rock im Park 2014

Huntress (Clubstage) dan. Deze band draait om de verrassende verschijning van de zangeres Jill Janes. Wonderbaarlijk wat een stemgeluid deze veel te magere blonde tante kan creëren. Helaas gekrijs van de bovenste plank waardoor pijn aan de trommelvliezen volgde. Enkele een masochist zou blijven staan dus Counter Culture kiest het hazenpad.

Waar Gogol Bordello is, is het feest! Dus vandaag ook op de Alterna Stage. Tussen het geweld van gitaren en drums, is deze band een meer dan welkome afwisseling. Dit bonte gezelschap van 8 brengt je met hun aanstekelijke gipsypunk in no time in ’the right mood’. De Thais-Canadese Pamela fleurt de boel nog extra op met haar zang, dans en slagwerk (bekkens die redelijk groot zijn vergeleken met haar lichaamsbouw). Stilstaan is geen optie (of je moet gewoonweg niet van een feestje houden)! Meepikken dus zodra je de kans krijgt!

Editors is anno 2014 niet meer weg te denken van de grotere Europese festivals. Volledig terecht want ook deze avond geven de mannen een grandioos optreden. Klassiekers als The Racing Rats, All Sparks, Munich en Smokers Outside the Hospital Doors passeren de revu. Na A Ton of Love (1e single van hun laatste album The Weight of Your Love) sluit men af met het ohhh zo heerlijke Papillon. Kwalitatief hoogstaand optreden met veel energie!

Editors live @ Rock im Park 2014

Editors live @ Rock im Park 2014

Queens of the Stone Age: Werkelijk grandioos! Een kleine 80 minuten schudde Nürnberg op haar grondveste. Vanaf de 1e seconde was al snel duidelijk dat zowel band als publiek hiernaar uitkeken. Dit resulteert in misschien wel het beste optreden van het festival. De energie in het publiek was immens. Van begin tot eind pits van ongekende grootte met meer dan voldoende duw- en trekwerk. De nummers Go with the Flow en Song for the Dead maken de slachting compleet. Josh Homme’s leven is vanaf dit moment compleet *knipoog*.

Ongeveer tegenlijk met Queens of the Stone Age staat Ghost een set vol met traditionele gelikte metal te spelen. Er is al veel gezegd en geschreven over deze occulte vertoning, maar Ghost is muzikaal zeer sterk en zet een strakke set neer voor een volle Club Stage.

Mastodon (Clubstage) of Nine Inch Nails?! Met wederom een behoorlijke overlap in speeltijd moet er gekozen worden tussen Mastodon of Nine Inch Nails. Na de release van ‘The Hunter’ in 2011 staat Mastodon op ons verlanglijstje om live te zien. Helaas pakt deze gok verkeerd uit. Het optreden komt niet lekker uit de verf en komt nogal saai en langdradig over. De setlist lijkt daar zeker een rol in te spelen. Nummers als ‘Curl of the Burl’, ‘Blastroid’ en ‘Dry Bone Valley’ ontbreken en hadden het optreden open kunnen breken. Gemiste kans!

Dag 3 : zondag 8 juni

Ja hoor, het is vandaag nog warmer. en Powerman 5000 lijkt het er niet echt rustiger aan voor te doen De start voor deze zondag met Frontman Spider One (Michael Cummings) die zingt zoals hij praat, al schreeuwend, en geeft energie als het equivalent van 1000 Duitsers. Goede interactie met het publiek. Lekkere wakeup call!

Rick Wilson lijkt met een flinke kater te zijn opgestaan deze morgen. Het gaat de frontman van Kaiser Chiefs niet van een leien dakje. Zijn microfoonstandaard valt regelmatig uit zijn handen, het terug op het podium klimmen lukt niet in 1 keer en de zonnebril blijft lang op. Toch krijgt de band het voor elkaar om met de dikke hits als Ruby, I predict a Riot en Oh my God de boel flink in beweging te zetten. En zowaar lijkt Ricky tegen het einde van de set ook weer bij de les.

Het is daarna niet druk bij Karnivool en dat is erg jammer. Dit is muzikaal misschien wel de meest interessante (prog)metal band van de dag op de Alterna Stage. De met Tool invloeden doorspekte songs staan ook live als een dijk. Ian Kenny maakt een wat nerdy indruk met zijn looks, bril en a-ritmische moves, maar zingt de sterren van de hemel. Bij het afsluitende New Day krijgt menig toehoorder zowaar met deze warmte het kippenvel op de armen. Wat een band.

In ontbloot bovenlijf en voorzien van uilenhoed (uiteraard mag die niet ontbreken!) komt de zanger van Kvelertak on stage om ons te voorzien van een stevige dosis Noorse stoner. Zanger Erlend Hjelvik is een druk baasje, die naast de vocals, er een uitgebreid reportoir van handgebaren op nahoudt en het niet kan weerstaan om zojuist in de lucht gespuugd slijm met z’n hand op te vangen. Dit laatste met wisselend succes! Het publiek weet er wel raad mee en so do we. Goed optreden!

Kvelertak live @ Rock im Park 2014

Kvelertak live @ Rock im Park 2014

De zweden van Opeth bestaan inmiddels al 24 jaar! Wat deze band meer dan uniek maakt, is de combinatie tussen metal en bluesy rock. Het ene moment staat mijnheer Mikael Åkerfeldt (het enige overgebleven lid na oprichting) er lustig op los te grunten en het andere moment zingt hij in een prachtig heldere stem. Naast goede muziek te kunnen maken, is Åkerfeldt nog geestig ook. Zo zet hij branchecollega Hetfield te kakken vanwege z’n “Oh Yeah” yell. “It’s just stupid” beweert hij. Resume: goede set met voldoende afwisseling in nummers en comedy op de koop toe!

Slayer is rammen! Toppers als Dead Skin Mask en afsluiter Angel of Death ontbreken uiteraard niet. The crowd goes litterally wild wat letterlijk veel stof doet opwaaien. Pits en walls of death blijven niet uit. Jeff Hanneman krijgt nog een hommage wanneer tijdens Angel of Death een 2e backdrop valt met daarop het Heineken logo maar waar dan zijn naam staat i.p.v. Heineken.

Slayer live @ Rock im Park 2014

Slayer live @ Rock im Park 2014

Het is te merken dat Rob Zombie ook actief is in Hollywood. Het optreden heeft namelijk een te hoog show gehalte waardoor dit op het gebied van muziek waarde verliest. Tussen de nummers gaat de bassist regelmatig een kostuumpje wisselen waardoor meerdere malen deze tijd opgevuld wordt met een saaie drumsolo. Vervolgens vind meneer Zombie het ook nog even nodig om uitgebreid het publiek te moeten beschijnen met een schijnwerper. Robert Bartleh Cummings, minder show en meer muziek svp!

Voor de feestvierders die nog energie in hun lijf hebben en met de voetjes van de vloer willen, komen gretig aan hun trekken bij Booka Shade. Tot 02:00 uur toveren deze mannen de Clubstage om tot dance paleis. De Clubstage, nu met zachtblauwe belichting, geeft het gevoel van ontspanning en de relaxte tunes van deze Frankfurters maakt het geheel af. Voetjes van de vloer Leute!

Dag 4: maandag 9 juni

De Belgen van Triggerfinger luiden echter al vroeg het 1e optreden van alweer de laatste dag in. Het kwik stijgt deze dag tot ruim in de 30 graden celcius wat het zeker niet gemakkelijk maakt in de volle zon. Desondanks de hitte en brandende zon (geen schaduw what so ever op de Alternastage rondom dit tijdstip) is er al een goede opkomst. Mede door het enorme enthousiasme van de heren staat het publiek als 1 man achter onze zuiderburen. Zo wordt de extended versie van My Baby’s Got A Gun met veel enthousiasme ontvangen. Menig Nederlander of Belg nog iets leren van de Duitse festivalganger of dat vlak. Op het einde van het optreden delen de altijd sympathieke Ruben en Mario de nog aanwezig flesjes water uit. Mooi gebaar van de mannen.

Maximo Park live @ Rock im Park 2014

Maximo Park live @ Rock im Park 2014

Maximo Park lijken zich wat minder op het gemak te voelen op een rock festival. Frontman Paul Smith verschuldigd zich dan ook in het begin door te melden dat ze een popband zijn, maar speciaal de hardste nummer hebben geselecteerd. Sarcasme of serieus bedoeld, het is in ieder geval nergens voor nodig aangezien de band een erg leuk en geïnspireerd optreden neerzet, wat het publiek prima kan waarderen in de hete zon.

Trivium laat stiekem aan Metallica horen hoe je wel een strakke en geïnspireerde set neerzet. Matt Heafy en co. zijn hier duidelijk gekomen om de boel voor zich te winnen en dat gaat ze goed af. Het is een beetje cliché om voor een grotere pit dan een dag ervoor bij Rock im Park te vragen, maar het zet zoden aan de dijk. Zo beetje heel het voorste vak komt in beweging tot groot genoegen van de band.

Trivium live @ Rock im Park 2014

Trivium live @ Rock im Park 2014

Daarna worden door twee punkgrootheden nog even het uiterste van de Rock im Park bezoeker gevraagd. In de broedende hitte mogen achtereenvolgens Pennywise en The Offspring laten horen hoe goede punk klinkt. Beide bands proberen het, maar het publiek lijkt een beetje lamgeslagen door de hitte de vier dagen aan feesten en bierdrinken.

Dat Iron Maiden hier wat minder last van lijkt te hebben kan te maken hebben dat de zon inmiddels onder is, of dat men kiest voor een setlist met louter klassiekers die iedereen, of je nu fan bent of niet, kan meebrullen. Maiden sluit in ieder geval een prachtige zonovergoten Rock im Park editie in stijl af.

Persconferentie

Counter Culture was uiteraard ook aanwezig bij de jaarlijkse persconferentie voor de aanwezige media. Een uitermate tevreden organisatie had weinig echt nieuwswaardige zaken te melden, maar we kwamen wel een aantal leuke feitje te weten, waar we de meest bijzondere voor je op een rijtje hebben gezet:

  • Het aantal bezoekers ligt gemiddeld op een 70.000 per dag;
  • Er zijn nul valse tickets gescand en daarmee dus waarschijnlijk geen valse tickets in omloop. Dit succes is mede te danken doordat men voorafgaand aan RiP een bende heeft opgerold die tickets aan het drukken was in China;
  • Er hebben 78 delicten plaatsgevonden wat een halvering was van 2013 op hetzelfde moment.
  • 36 diefstallen (19 uit tent; 4 door zakkenrollers) met een materiële schade van €7.000,- in totaal,
  • 13 lichte geweldsdelicten/opstootjes (alcohol zou daarvan de oorzaak zijn (no shit…)),
  • 1 geval van een vrouw die in de tent van een ander is gevonden (voordat je het vraagt, ja ze was dronken)
  • en tot slot 7 delicten wegens drugsbezit (waarvan 1 dealer die XTC, wiet en Amfetamine in bezit had).
  • Wegens de aanhoudende hitte op zondag en maandag heeft de brandweer verschillende waterpunten aangelegd waar bezoekers kunnen drinken of onder een verkoelende sprinkler kunnen staan. Tevens staan er meer hulpverleners en veldbedden paraat zodat men adequaat kan optreden zodra en meerdere mensen tegelijk last krijgen van oververhitting.

[fbalbum url={https://www.facebook.com/media/set/?set=a.723486271022753.1073741865.453877017983681&type=3]