Na drie dagen zweten, rennen, ongezond eten, wachten in lange rijen, bands bewonderen en vooral puur genieten, is het al weer tijd voor de vierde en allerlaatste dag van Rock Am Ring op de iconische Nürburgring. En met allerlaatste bedoelen we ook allerlaatste, want zoals het er naar uitziet zal het daadwerkelijk de laatste editie van het festival zijn op dit indrukwekkende circuit. Het wordt een slotdag met een metaltintje, want onder meer Trivium, Avenged Sevenfold en the mighty Metallica staan op de rol.

Check ook onze verslagen van de vorige dagen van Rock Am Ring: dag 1, dag 2 en dag 3.

Wij beginnen echter met Triggerfinger, in Duitsland duidelijk niet zo populair als in Nederland. Voor een select publiek spelen ze de sterren van de hemel. Bij het eerste nummer (Game) staan de Duitsers wat verdwaasd te kijken, maar als zij eenmaal doorkrijgen wat voor een fantastische band dit is, barst het feest los. Onder leiding van niemand minder dan Ruben Block, wordt de toon gezet voor de rest van de dag.

Trivium‘s Matt Heafy vindt het publiek bij de Main Stage iets te beleefd en roept op om eens flink uit de plaat te gaan. Daar wordt ruimschoots gehoor aan gegeven en het feit dat de metalband uit Florida regelmatig over de planken van Metallica’s snakepit paradeert, zal daar ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. De fans in de snakepit gaan op de knieën om Heafy en co letterlijk te aanbidden en dat is volkomen terecht.

Bij Chevelle is het een heel ander feestje: zo’n suffe familiereünie waarbij je in een kring zit, droge appeltaart eet met slagroom uit een spuitfles en oude herinneringen ophaalt. Een feestje is echter zo goed als zijn gastheer en als die gastheer het moet hebben van ‘can we play you something old‘-hitjes, dan geven we de volgende keer in ieder geval geen gehoor aan de uitnodiging.

Terwijl de rij bij de frozen yoghurtkraam tientallen meters lang is, beleeft de Center Stage een van de hoogtepunten van de dag: Alter Bridge. Ingestart wordt met Addicted To Pain en vervolgens brengt de band van Myles Kennedy onder meer Cry Of Achilles, Metalingus en Rise Today ten gehore. Kennedy trakteert het publiek even later op gratis brokken in de keel met een onvergetelijke en wonderschone versie van Broken Wings.

Avenged Sevenfold gaat de nieuwe Metallica worden, daar zijn we van overtuigd. Sinds de switch van metalcore naar een zeer eigen en toegankelijke variant van heavy metal gaat het het vijftal voor de wind. Terwijl de vlammen letterlijk van het podium afspatten, vraagt frontman M. Shadows om tijdens afsluiter Unholy Confessions de boel nog eens exact zo op stelten te zetten als enkele jaren terug. Dat plan slaagt met vlag en wimpel, want bij geen enkele show was ontstonden er zoveel circlepits als bij de band uit Californië.

Drugskop Pete Doherty komt zowaar opdagen om met zijn band Babyshambles op te treden op Alterna Stage. Het gaat niet helemaal van harte, want de man is natuurlijk zo high als de Eiffeltoren en vergeet af en toe even dat zijn microfoon niet om op te eten is. Echt bijzonder fit ziet hij er ook niet uit. Maar goed, de muziek valt in de smaak bij het publiek. En daar gaat het om. Toch?

Misschien is het maar goed dat Avenged Sevenfold zo hard aan de weg timmert, want Metallica is echt aan vervanging toe. In een vuurwerkloos slotstuk op de Main Stage komen de heren niet verder dan een oersaaie greatest hits set die bol staat van de misslagen van drummer Lars Ulrich. Wie na dertig jaar nog steeds zijn eigen hits niet kan drummen, kan beter met vervroegd pensioen gaan.

Rock am Ring 2014 wordt op de Club stage afgesloten door de Franse DJ Gesaffelstein. Met aanstekelijke technodeuntjes van zijn meest recente albums Aleph en Hate Or Glory krijgt hij alle verbrande en dronken Ringrockers aan het dansen. Zelfs Ruben Block.

Tachtigduizend man neemt met pijn in het hart afscheid van de Ring. Terwijl de bezoekers het festivalterrein verlaten, wordt door Marteria (afsluitende act op Alterna Stage) een luidkeels “WIR SIND DER RING!”  ingezet. En iedereen doet mee: wij zijn de ring!

Waar we volgend jaar mogen terugkeren, weet nog niemand (zou het dat VN terrein in Munchengladbach worden?) . Maar een wijs man vertelde ons “Het is niet het souterrain dat Rock am Ring maakt. Het zijn de mensen.”

Check onze fotoreportages van Rock Am Ring hier, met onder meer: Metallica, Rob ZombieQueens Of The Stone Age en Nine Inch Nails.