De derde van vier Rock Am Ring dagen is aangebroken en daarmee zijn we officieel over de helft van de editie van dit jaar. Vandaag staan onder meer Opeth, Rob Zombie en Linkin Park op de planning, maar of zij kunnen tippen aan de foutloze fuifjes van QOTSA en Nine Inch Nails dat moet nog blijken.

Check ook onze reportages van dag 1 en dag 2 van Rock Am Ring 2014!

Nothing More opent (tegelijk met Der Wieland op de Club stage) de derde dag van Rock am Ring, met hooguit 50 belangstellenden, op de Alterna stage. De heren laten zich niet kennen en geven zich he-le-maal. Een explosie van energie trekt steeds meer mensen naar het podium. Met drie man op één basgitaar weten zij de aandacht te vangen en vast te houden. Knap staaltje werk voor een band die nog maar zo kort bestaat. Hier gaan we zeker meer van horen.

Nothing More draagt vervolgens het stokje over aan Walking Papers, maar ook daar is de opkomst verbazend mager. Dit zal voor bassist Duff McKagan wel een vreemde gewaarwording zijn. Toch weet de band een puik showtje neer te zetten. In ieder geval totdat zanger Jeff een beetje Axl Rose praktijken gaat vertonen. Tijdens Blood Is On Your Hands  houdt zijn gitaar ermee op, welke hij vervolgens kapot wil rammen op het podium. Daarna krijgt hij tijdens Two Tickets ruzie met zijn microfoon die hij om die reden omver trapt. ‘Bijzonder’ is misschien het juiste woord om deze show mee te beschrijven. Desalniettemin zeker voor herhaling vatbaar.

Een van de grote verrassingen van de dag komt uit Australië. Karnivool laat halverwege de middag zien hoe je een progrockshow neerzet op een festival: retestrak, iedere uithaal zuiver en elke riff snoeihard. De heren uit Perth vormen hiermee de perfecte opwarmer voor wat nog komen gaat op de Alterna Stage.

Rond de klok van 4 uur betreedt The Pretty Reckless de Center Stage. Een indrukwekkende verschijning, die Taylor Momson. Grotendeels van het publiek staat er waarschijnlijk maar om één reden: dat Taylor nog wel eens haar boobs wil flashen. Maar dat deel wordt teleurgesteld, want er is geen tiet te bekennen. Dat maakt de show er niet minder om, want het stoere wijf weet heel goed hoe ze moet performen.

Geen wonder dat ginger Ricky van Kaiser Chiefs heel wat kilo’s kwijt is (zijn schattige bolle toet is verleden tijd). Hij is werkelijk óveral op de Center Stage. Links van het podium, rechts van het podium, voor het podium, op het podium, in het podium, achter het podium, in het publiek, in de lichtmasten.. Natuurlijk verblijdt hij alle fans met Ruby. Half buiten adem, dat dan weer wel.

Kvelertak at Rock Am Ring 2014

Kvelertak at Rock Am Ring 2014

Terwijl Kvelertak energiek maar ietwat vlak voor de dag komt, wordt in het Media Center van Rock Am Ring verteld dat het festival volgend jaar gewoon zal doorgaan: van 5 tot en met 7 juni 2015. WIR ROCKEN WEITER! Info over de (nieuwe) locatie van het festival is echter nog niet gegeven.

Zo gulzig als de mannen op The Pretty Reckless af kwamen, zo vliegen de vrouwen als een stel vliegen op stroop af op Fall Out Boy. Voor veel vrouwen zal dit dan ook een gevalletje jeugdsentiment zijn. Zij worden beloond met onder andere This Aint A Scene, Alone Together, Beat It en Sugar We’re Going Down. Fans vanaf het eerste moment kunnen hun hart ophalen en worden als bonus ook nog getrakteerd op een vuurwerkshowtje.

Rock Am Ring 2014: Save the ring!

Rock Am Ring 2014: Save the ring!

Walt Disney belde, hij wilde zijn Aladdin terug. Gewapend met een tamboerijn staat hij op Club stage te ‘zwiebeln’ met zijn band Young The Giant. Op het eerste gehoor misschien niet een band waar je helemaal op los kunt gaan, maar wie de moeite heeft genomen om een lekker plekje op te zoeken voor de Club Stage krijgt een muzikale explosie voorgeschoteld om stil van te worden.

Als Opeth-frontman Mikael Akerfeldt aankondigt op het volgende nummer zijn stem te zullen misbruiken, dan weet je dat het qua setlist wel goed zit. Er wordt nog relatief ingetogen geopend met The Devil’s Orchard, maar de stembanden worden daarna ruim een halfuur aan gort gegrunt als tussen alle grappen en grollen van Akerfeldt door onder meer Heir Apparent langskomt. Het slotstuk komt op naam van Blackwater Park en van zo’n intens einde hadden we alleen maar durven dromen. 

Rob Zombie grijpt met zijn fraaie freakshow zijn toeschouwers direct bij de strot. Een uur lang wordt het publiek van de ene in de andere Zombiehit geslingerd en tussendoor krijgt de menigte voor de Alterna Stage natuurlijk ook nog het nodige covermateriaal in de vorm van ‘Am I Evil’ (Diamond Head) en ‘School’s Out’ (Alice Cooper) voorgeschoteld. Pas als de laatste klanken van Dragula klinken, laat Zombie de grip op de strot van zijn fans weer los en mag Rock Am Ring eindelijk weer ademen.

Nadat iedereen aan het zuurstof had gehangen na Rob Zombie, verzamelt (zo lijkt het) de hele meute zich bij Center Stage voor Linkin Park. Wie hoopte op een feest van herkenning wordt teleurgesteld door de headliner. Het begon goed met One Step Closer, maar vervolgens kreeg het ramvolle terrein alleen maar ‘nieuw’ materiaal voorgeschoteld. Aan het eind kwam nog een halve Crawling voorbij, die overging een slappe medley met New Divide en What I’ve Done, en als afsluiter Bleed It Out. Het was zeker geen slechte performance, maar de diehard fans verlieten toch enigszins teleurgesteld het veld.

De dag kon afgesloten worden met een dansje bij Booka Shade op Club stage. Niet iets wat helemaal in het plaatje van Rock am Ring past, maar een welkome afwisseling na een dag snoeiharde gitaren. De dancypantsmuziek viel in de smaak bij de dronken rockers, want alle voetjes gingen van de vloer. En daarmee kwam een einde aan een belachelijk mooie dag. Morgen is het alweer de laatste dag op Rock am Ring. En waarschijnlijk de allerlaatste dag op de Nürburgring OOIT. Des te meer reden om dubbel te genieten!

De recensies en foto’s van de slotdag van Rock Am Ring zullen op maandagavond te checken zijn op onze website en facebook page.