De reis naar onze oosterburen begon met regenjassen en ruitenwissers die overuren maakten. Voorbereid op het ergste werd er afgezakt naar de Nürburgring, maar naarmate die in zicht kwam, kroop de temperatuur op de thermometer omhoog. De regenjassen konden uit, de zonnebrillen konden op en het bier kon niet koud genoeg zijn. Uitstekende weersomstandigheden voor een uitstekende eerste dag van Duitsland’s mooiste festival van het jaar.

Met frisse moed en veel bombarie werd twee jaar geleden de terugkeer van Jim Lindberg aangekondigd bij Pennywise. Inmiddels is bekend dat in juli het nieuwe album Yesterdays zal verschijnen, waarvan we op deze zonnige middag alvast een voorproefje krijgen. Al is er helemaal niets mis met dat voorproefje, het lijkt voor veel toeschouwers een kwestie van drie kwartier wachten op dat ene moment: het meeblèren van whoohoohooo tijdens setafsluiter Bro Hymn.

Wie een maandje geleden The Offspring aanschouwde op Groezrock en nu aanschuift bij de punkrockers op Rock Am Ring, merkt direct een groot verschil: waar de Californiërs in België konden rekenen op een goede respons op de tracks van Smash, gaat de Ring voornamelijk uit zijn dak op het arsenaal aan hitlijstmateriaal dat gespeeld wordt.

Er volgt nog een geheel nachtprogramma – inclusief de ‘special guest’ hiphoppers Cro en Rudimental – maar officieel is Iron Maiden natuurlijk de hoofdact van de eerste van de vier dagen in de Nürburgring. Voor de Britse metalgrootheden is het bijna gedaan met de Maiden England tour: na Rock Am Ring en Rock Im Park keert het gezelschap weer huiswaarts voor de welverdiende rust. Moe oogt Maiden echter geen seconde, met name frontman Bruce Dickinson lijkt onvermoeibaar te zijn en springt heen en weer over het podium alsof hij nog vierentwintig is.

Van een Maiden show weet iedereen wat te verwachten: op verzoek wordt er een keer of tien geschreeuwd voor Dickinson, de gitaarsolo’s worden uitgewisseld tussen de gitaristen en natuurlijk maakt ook Eddie zijn opkomst. Dat mag de pret niet drukken: een gevecht tegen Iron Maiden is niet te winnen.

Op de vrijdag van Rock Am Ring staan onder meer QoTSA, Nine Inch Nails en Linkin Park op het programma. De recensie en foto’s van deze dag zijn vanaf zaterdagmiddag te checken op onze facebook page en op counterculture.nl