Een succes; dat mag je de eerste editie van Best Kept Secret vorig jaar gerust noemen. Uitverkocht en een prachtig diverse lineup. Arctic Monkeys was dé grote publiekstrekker maar ook in de breedte was het programma sterk. Onder meer Portishead, Swans, Savages en The Black Angels speelden bejubelde sets.

Dit jaar verwachten wij niets anders. De headliners mogen dan wel niet de grootte van Arctic Monkeys hebben (wellicht is het daarom nog niet uitverkocht?), het programma is minstens zo indrukwekkend als vorig jaar. In het tweede levensjaar presenteert de organisatie daarnaast ook een vijfde podium. Dit jaar nog meer dilemma’s dus. CounterCulture presenteert de must-see’s voor drie dagen Hilvarenbeek. Geen vervelende overlappingen en genoeg tijd om te genieten van de heerlijke eetgelegenheden. Van geijkte namen naar (oude) bekenden en van Nederlandse trots naar nieuw bloed.

Vrijdag 20 juni

Daryll-Ann (ONE: 17.00 – 18.00)

Wat mooi dat ze weer bij elkaar zijn en dat de organisatie ze een plekje gunt. De invloedrijke band met Jelle Paulusma en Anne Soldaat als frontmannen besloot vorig jaar weer bij elkaar te komen voor een reünietour. Voor elke muziekliefhebber daarom een must om deze heren komende zomer mee te pakken nu het nog kan.

James Blake (ONE: 20.15 – 21.15)

Dat James Blake veel meer is dan een one-hitwonder (Limit To Your Love) bewees hij met twee ijzersterke albums. Live is hij minstens zo indrukwekkend en dynamisch. Op single Retrograde is Blake op zijn best: een mooie compositie met echoënde zang die hij halverwege hevig begint te verstoren met doordringende synths.

Interpol (TWO: 21.15 – 22.15)

Van James Blake dien je daarna te rennen naar Interpol. Deze New Yorkse post-punk band staat op TWO en, zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd, dat gaat héél druk worden. Album nummer vijf (El Pintor) is verschijnt in september en het zit er dik in dat ze nieuw materiaal spelen. Wees gerust: klassiekers als Obstacle 1, Slow Hands en Say Hello To The Angels komen ongetwijfeld ook langs.

Pixies (ONE: 22.15 – 23.30)

Over Pixies kunnen we kort zijn. Ga ze bekijken voor het jeugdsentiment. Relevant zijn ze al lange tijd niet meer en het nieuwe album gooit niet bepaald hoge ogen. Ach… ze spelen tenminste nog de oude nummers.

Haxan Cloak (FIVE: 0.00 – 1.00)

Een stuk enthousiaster zijn we over de Britse electronica producer Haxan Cloak die met Excavation vorig jaar een angstaanjagende plaat uitbracht over de reis na de dood. Niet bepaald een luchtige afsluiter van de eerste dag dus. Wij zijn vooral erg benieuwd of de Brit live net zoveel impact maakt als op zijn knap geproduceerde platen.

Zaterdag 21 juni

Samaris (THREE: 12.15 – 13.00)

Het lijkt wel alsof alles wat uit IJsland komt goed is. Samaris is een onconventioneel trio met zang, klarinet en elektronica. Mysterieuze en melancholische songs aangevuld met lage beats en galmende vocalen. De nieuwe plaat Silkidrangar is net verschenen.

Nils Frahm (TWO: 13.30 – 14.15)

Berlijnse componist die klassieke elementen mixt met elektronische muziek. Naast belachelijk mooi piano spelen, luister zijn plaat Screws(!), belicht hij tijdens de huidige tour ook zijn experimentele kant. Om een idee te krijgen hoe dat klinkt kun je jezelf voorlopig vermaken met Spaces, een verzameling live-registraties.

Mogwai (TWO: 15.00 – 16.00)

Schotse post-rock helden presenteren hun achtste plaat Rave Tapes. Hoewel de scherpste jaren van de band uit Glasgow wel achter zich liggen, bevat Rave Tapes met Remurdered wel een potentiële live-favoriet. Verwacht daarnaast een setlist netjes verdeeld over het betere studiowerk.

Slowdive (TWO: 18.15 – 19.00)

We zullen er niet omheen draaien: Slowdive staat hoog op ons verlanglijstje. De Britse shoegaze-formatie ging in 1995 (bij gebrek aan succes) uit elkaar. De teller stond toen op drie studioalbums. Langzaamaan groeide de cult-status. Toen eind januari bekend werd dat Slowdive dit jaar op Primavera Sound Festival zou staan, ging menig shoegaze-liefhebber hart sneller kloppen. Dat Best Kept Secret ze naar Nederland haalt is al prachtig genoeg. Dat ze slechts drie kwartier spelen is ze ook direct vergeven.

The War On Drugs (ONE: 20.40 – 21.40)

Het is pas juni maar The War On Drugs heeft misschien al wel de plaat van het jaar te pakken. Lost In A Dream ademt jaren 80 (Bruce Springsteen, Tom Petty) maar is nergens te retro. Daarvoor zijn de composities veel te sterk. Dat 3FM Red Eyes (nu pas!) tot Megahit promoveert is mooi. Wij gunnen Adam Granduciel en band het succes van harte. Wie zegt dat gitaarsolo’s verleden tijd zijn moet zich zaterdag rond half 9 ’s avonds naar ONE begeven.

Franz Ferdinand (ONE: 22.30 – 23.45)

Franz Ferdinand verraste vriend en vijand met het sterke vierde album Right Thoughts, Right Words, Right Action! De band was gedoemd om in de vergetelheid te raken (net als Kaiser Chiefs, Maxïmo Park, Bloc Party) maar bewees het tegendeel. Tracks Evil Eye en Love Illumination zijn gemaakt voor de festivalweide. Feest gegarandeerd.

Zondag 22 juni

RY X (FIVE: 13.00 – 13.45)

Ry Cuming ofwel RY X is een Australische singer-songwriter met een prachtig stemgeluid dat aan Bon Iver’s Justin Vernon doet denken. Onze kennismaking was met zijn recentste Berlin EP. Wij waren direct verkocht. Luister track Berlin.

Cheatahs (FIVE: 15.30 – 16.15)

Britse shoegaze band die met het gelijknamige debuut hoge ogen gooit. Meedogenloos gitaargeweld met kenmerkende dreamy vocalen die ergens diep in de mix geproduceerd zijn. My Bloody Valentine vergelijkingen liggen op de loer. Wij zijn vooral erg benieuwd of ze live hun mannetje staan.

The Horrors (TWO: 16.45 – 17.30)

The Horrors hadden met Still Life van het derde album Skying een hit in handen. Niet gek voor een band die twee albums daarvoor nog obscure punkrock maakte. Album nummer vier Luminous verscheen een maandje geleden maar werd nog weinig opgepakt in Nederland. Onterecht, want Luminous kan zich meten met Skying en bevat met I See You en So Now You Know potentiële hits.

The Notwist (TWO: 18.30 – 19.30)

Duitse indie rock band die dit jaar hun 25-jarig bestaan viert. De grote doorbraak is nooit gekomen maar de band kent wel een vaste fanschare. Het achtste studioalbum Close To The Glass verkreeg lovende kritieken en ook live maakt de band altijd indruk. Een frisse mix van indie met uitstapjes naar hiphop en post-rock. Beter kunnen we het niet omschrijven.

Belle & Sebastian (ONE: 19.30 – 20.30)

Het goedmakertje van vorig jaar. Op de eerste editie van Best Kept Secret besloot de Schotse band te cancellen en mochten dus dit jaar niet ontbreken. Dat is ook meer dan terecht want Belle & Sebastian heeft een aantal klassiekers op haar naam staan. Dat het beste werk voornamelijk uit de beginperiode komt, deert ons niet. Misschien kunnen we zelfs nog wel wat nieuw materiaal verwachten met de opnames van album nummer negen in volle gang.

Elbow (ONE: 21.45 – 23.00)

Het is aan de band rondom Guy Garvey om de tweede editie geslaagd af te sluiten. De juiste ingrediënten zijn aanwezig. Elbow heeft in zijn laatste werk een aantal kneiters van festival-anthems (One Day Like This, Grounds For Divorce) geschreven. Ook het recentste werk The Take Off and Landing of Everything bevat voldoende geslaagd materiaal voor een gedroomde afsluiter van Best Kept Secret.