Vergeleken met vorige Freshmen Cyphers is er weinig verandert. Nieuwe (grote) namen die een hype zijn (Chance The Rapper) of via een groter label langzaam groeien (Isaiah Rashad, TDE label) of mannen die echt van de straat komen (Kevin Gates) . Ze zitten er allemaal bij.

We moeten niet vergeten dat dit alleen part 1 is maar dit is nu al de belangrijkste, als ik eerlijk mag zijn. Isaiah Rashad kwam dit jaar met zijn debuut album “ Civilia Demo”. Een album donker en grauw qua geluid, maar groots en haast vrolijk tekstueel gezien. Isaiah Rashad tekende bij TDE, het label van namen als Kendrick Lamar, Schoolboy Q en Jay Rock. Op internet lees ik steeds vaker dat TDE zonder Isaiah Rashad beter zal zijn, maar ik ga eerlijk zijn; Isaiah Rashad is naar mijn mening tekstueel gezien even groot als Kendrick. Natuurlijk moeten we in het achterhoofd houden dat beide mannen een totaal andere achtergrond hebben; Isaiah Rashad kampte als teenager met depressies en dit onderwerp vormde een grote inspiratie voor zijn album wat op alle manieren een aanrader is. Met –voor mij- het grote nummer “ Heavenly Father”. En overal op dit album vind je de indrukwekkende zang van SZA, de vrouwelijke bijdrage van hiphoplabel TDE. Ook vind je featurings van Jay Rock, Schoolboy Q en Michael Da Vinci.

Chance The Rapper. 10 Days Off, Acid Rap. By far de grootste naam van 2013. TDE wou hem signen maar hij zei nee. Zonder label rockt hij de stage en er is geen show waarbij er geen grote crowd naar binnen wil; SXSW werd onderbroken omdat er teveel mensen in het gebouw waren. Natuurlijk is hij gewild. Sinds zijn internationale doorbraak met de drugs mixtape Acid Rap is Chance nergens weg te denken. Niet vergeten dat Chance al de beste tape van 2013 had volgens Rolling Stone. Zeg dat niet genoeg?

Bij deze geef ik toe dat voor deze XXL Freshmen video’s nog niet had gehoord van Kevin Gates en August Alsina. Vic Mensa ken ik via Chance The Rapper en die man is 100% cray. Gates gooit wel 16 barz die goed aankomen. Dope flow, goede tekst. Ik voel hem.

XXL Freshmen’s cypher part I is een duidelijk view op wie er groot gaan worden aankomend jaar. Verschillende stemmen, verhalen en flows. En allemaal op een eigen manier ziek. Deze cypher heeft mij meer benieuwd gemaakt naar meer werk van deze heren. Check de cypher hier: