Tientallen kilometers kabel, tachtigduizend bezoekers, 2756 man personeel en twaalf uur muziek bij een gemiddelde temperatuur van vierentwintig graden: de cijfers voor de tweede dag van Rock Am Ring liegen er niet om en datzelfde geldt voor de affiche, want vandaag zien we onder meer Queens Of The Stone Age, Nine Inch Nails en Kings Of Leon bovenaan de indrukwekkende lijst met namen prijken.

Je vindt onze complete Rock Am Ring fotoreportage op onze Facebook page!

Niets had deze zomerse vrijdagmiddag beter kunnen openen dan een zwoele set van Rival Sons. Met een kakelvers album in de winkels (naar eigen zeggen uitgebracht op de dag van de show) en een setlist gevuld met een flink aantal sterke Pressure & Time tracks, leggen de southern-rockers de lat al vroeg op de dag al erg hoog en brengen hun fijne mix van blues, soul en rock, afgetopt met een vleugje stoner. De band werd met open armen ontvangen door het kleine hoopje festivalgangers (toch nog wel een kleine 5.000) dat luid applaudisserend een behoorlijke middelvinger naar de langslapers vormde, want wat een supershow werd hier neergezet.

The Fratellis ramde op Alternastage alle bezoekers in één klap wakker. Ergens doen de basloopjes misschien een beetje denken aan een ouderwetse rockabillyband. Dansbaar is het in ieder geval! En dat is te merken aan het publiek dat de slaapkreukels uit hun gezicht danst. Wat wel opvallend is, is dat The Fratellis gebruik maakt van zo´n beetje alle clichés in de rockmuziek. Maar het werkt.

Terwijl The Fratellis typische ´happysongs´ ten gehore brengt, maakt Crossfaith een gigantisch indrukwekkende entree op Club stage. De toetsenist springt in het rond alsof door een epileptische getroffen en wordt gevolgd door nog een handjevol Japanners met ADHD. Maar wat er vervolgens uit de speakers komt is ram- en ramhard. Een bizarre blend van elektro, grunt, metal- en hardcore, maar dan awesome. Een explosief optreden dat niet geschikt is voor Ringrockers met katers.

Portugal. The Man had het zwaar. Het stond niet alleen minutenlang te knoeien het geluid, maar ergens is er ook iets goed fout gegaan met de zanger. Een stoere vent komt het podium op en roept door de microfoon: “We’re Metallica! So happy to be here!” Het publiek lacht. Maar dan.. trekt hij zijn tijgerstring strak en begint te zingen. Het geluid dat uit de bebaarde man komt, klinkt als een achtjarige puber met de stembanden van zijn moeder. Nee, niet slecht, maar ook niet perse goed. Misschien komt het doordat zijn gitaar tegen zijn huig hangt?

Gooide Battlecross om iets voor tweeën al flink de beuk erin op de Club stage, Architects doet dat een paar uurtjes later nog eens dunnetjes over. Het Britse metalcore ensemble eist een circlepit en die zullen ze krijgen ook: de cirkel strekt zich uit tot de complete breedte van het veld voor het podium, zodat zelfs de plassende heren aan de zijkant angstig achterom kijken.

 

Gogol Bordello at Rock Am Ring 2014

Gogol Bordello at Rock Am Ring 2014

Bij Gogol Bordello wordt er niet alleen in cirkeltjes gedanst, maar ook in achtjes en polonaises. De zigeunerpunkparty op de Alterna Stage is er eentje die zelfs de meest moegestreden toeschouwers nog in beweging weet te krijgen en dat is gezien de temperatuur een prestatie van formaat.

Kasabian zette op Center Stage in met het nummer Bumblebee waarin meerdere malen geroepen wordt dat hij “in ecstasy” is. Nou, aan de grootte van zijn zonnebril te zien leek het eerder alsof hij aan de XTC zat. Of was het een wannabe Kurt Cobain actie? Wie zal het zeggen. Het was muzikaal gezien een prima optreden, maar scoorde op de festivalschaal van Counter Culture toch echt niet meer dan een ‘meh’.

De Crystal Fighters! Ja, je weet wel, dat poppy bandje van “Do you wanna go to the plage with me?”. Dat is dus gewoon een knalharde rockband bestaande uit vier hele harige mannen en twee bloedmooie vrouwen. Gehuld in kleurrijke outfits gemaakt van scheepstouw (of wat het ook mag zijn). Of nee, het is een Braziliaanse trommelbrigade. Kijk nou! Honderden meisjes met bloemen in de haren schudden met de heupen. Ehr, nee, dit is folkrock. Wat heeft die man eigenlijk op z´n hoofd? Zo gaan je gedachten ongeveer als je kijkt naar Crystal Fighters, vallend van de ene in de andere verbazing. Een genot voor het oog én voor het oor.

Editors at Rock Am Ring 2014

Editors at Rock Am Ring 2014

Als Tom Smith goed bij stem is, dan is Editors in topvorm. En ook al speelt de band uit Stafford erg veel materiaal van het vorig jaar uitgebrachte The Weight Of Your Love, het publiek lijkt daar geen moment wakker van te liggen. Verwonderlijk is dat niet, want de nieuwe plaat staat ramvol nummers die zich uitermate goed lenen voor een stevige liveshow op een festival als Rock Am Ring, maar niet geheel onverwachts brengt paradepaardje Papillon de tienduizenden ringrockers bij de Alterna Stage pas echt in extase.

Na zo’n sterke set van Editors kan de gimmick die Ghost heet alleen maar tegenvallen. Toegegeven: de in zwarte gewaden gehulde nameless ghouls weten hun instrumenten prima te bespelen en Papa Emeritus II is een indrukwekkende verschijning om te zien, maar het lukt de Zweden niet om het publiek te bekeren.

Kings of Leon trekt natuurlijk een hoop fans naar Center Stage. Niet gek, want de mannen zien er tenslotte fitter uit dan ooit. Al spelen de heren een foutloze show, toch is het juist dát wat het tot een saai geheel maakt. Zo energiek als Gogol Bordello en Editors eerder op de dag waren, zo gereserveerd staan de Kings op het podium. Hits als Aha! Heartbreak worden natuurlijk luidkeels meegezongen, maar zelfs de gitaarsolo – die Matthew notabene met zijn mond speelde – krijgt de sfeer er bij de Main Stage niet in.

De meest sexy band op aarde maakt zijn opwachting om op de Alterna Stage het podium te beklimmen: Queens Of The Stone Age. Met Like Clockwork heeft de band van Josh Homme een klassieker in wording in de achterzak. Van dat moderne meesterwerk krijgen we echter slechts vier pareltjes te horen: nadat er geopend is met ‘…Millionaire en monsterhit No One Knows, worden direct My God Is The Sun, Smooth Sailing en het zomerse I Sat By The Ocean ten gehore gebracht en even later komt ook If I Had A Tail komt nog voorbij. Natuurlijk hebben de mannen uit Palm Desert meer dan voldoende ruimte overgelaten in de setlist voor ouder hitlijstmateriaal en publieksfavorieten en blaast het Californische kwintet zijn publiek weer compleet omver met afsluiter A Song For The Dead.

Nine Inch Nails at Rock Am Ring 2014

Nine Inch Nails at Rock Am Ring 2014

De switch van de meest sexy band naar de meest perfectionistische band op aarde is aanstaande als Trent Reznor met zijn Nine Inch Nails om kwart over een ‘s nachts ondersteund door een legendarische lichtshow de Alterna Stage overneemt. Vijfenzeventig minuten lang gaat Reznor met zijn mannen volledig op in de muziek en die energie slaat over op het publiek dat ononderbroken danst, vol overgave meeschreeuwt, zo hoog mogelijk springt en met enige regelmaat sprakeloos toekijkt hoe NiN zichzelf kroont tot de koning van de nacht.

De recensie en fotoreportage van de zaterdag zal zondagmiddag te lezen zijn op counterculture.nl.