Ellenlange rijen bij de bandjes-uitgave, een schelle geluidsmix met brommende bassen op de Utopia stage en een programma dat flink uitloopt; de eerste dag van Rock Am Ring in 2022 kent de nodige opstartproblemen, maar dat mag de pret niet drukken. Want ook al is het een ietwat rommelig en onwennig begin, het is wel het begin van de eerste festivaldag sinds 2019 van Duitslands’ meest geliefde rockfestival. En daar kijken zowel de festivalgangers als de artiesten al jaren naar uit.

Live meegenieten van Rock Am Ring? Check dan de livestream via RTL+.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zo ook de poppunkers van Weezer die duidelijk een dagje ouder zijn geworden. Dat is terug te zien in de vrij statische podiumpresentatie van de Californische band, die beweeglijkheid inruilt voor een zorgvuldig samengestelde greatest hits set waarbij de nummers stuk voor stuk worden voorzien van bijpassende visuals op de achtergrond van de Utopia Stage.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Op deze vrijdag van Rock Am Ring worden we compleet weggeblazen door Måneskin. De Italiaanse rockband zet een rockende liveshow neer met gillende gitaarsolo’s, waarbij strakke pakjes hand in hand gaan met snerpende riffs. De winnaars van het songfestival van vorig jaar kunnen we met recht de verrassing van de dag noemen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Niet alleen Weezer is een dagje ouder geworden, ook op The Offspring heeft de tijd effect gehad. Waar gitarist Noodles links en vooral rechts sporadisch nog een hupje of sprongetje waagt, blijft frontman Dexter Holland bijna de gehele show op zijn kleedje staan. De volgepakte eerste vakken compenseren hier echter ruimschoots voor, door zich een uur lang door de met nostalgie overladen setlist van de punkrockers heen te moshen.

Moshen is tevens het centrale thema tijdens de intense metalcore-set van Caliban. De Duitsers pakken het thuispubliek van begin tot eind bij de strot en laten niet meer los. Circlepits worden afgewisseld met de sporadische wall of death en bordjes met ‘verboden te crowdsurfen’ worden massaal genegeerd.

Ruim voordat Green Day het hoofdpodium van Rock Am Ring betreedt, hebben de poppunkgrootheden de hartjes van het publiek al gewonnen. Dat doen ze door de uitzinnige menigte uit volle borst van begin tot eind te laten meezingen met de opkomstmuziek (Bohemian Rhapsody) en het welbekende roze konijn op ze los te laten. Alsof er de afgelopen jaren niets gebeurd is, zet de hoofdact van de eerste dag vervolgens exact de show neer die we van ze gewend zijn. Hoe veilig dat misschien ook klinkt, het is precies wat Rock Am Ring van Green Day vraagt als afsluiter van de Utopia Stage.

Deze diashow vereist JavaScript.

Danko Jones zit in een band en daar houdt hij van. En dat is niet het enige waar hij van houdt, want de Canadese frontman rockt als vanouds, straalt van enhousiasme en plezier en verklaart zijn liefde aan muziekfestivals. Jones mag dan af en toe zijn teksten zijn vergeten, de historie van zijn Power Trio op Rock Am Ring kan hij nog altijd tot in detail navertellen. Dat zal niet anders zijn voor deze show – waarin zijn drummer de show steelt, want deze eerste festivalshow van de Canadezen in bijna drie jaar tijd gaat de geschiedenis in als het begin van een nieuw Danko tijdperk.

Live meegenieten van Rock Am Ring? Check dan de livestream via RTL+.

Op de zaterdag van Rock Am Ring staan onder meer Baroness, Mastodon, Placebo en Muse op het programma. Onze recensie van de tweede dag van het festival zal op zondag 5 juni verschijnen op counterculture.nl.