“Therapy? Bestaat die band nog?” Het zal je maar gevraagd worden! Om voorgaande vraag te beantwoorden: Ja, deze punkmetalband bestaat nog steeds. Nog beter nieuws is dat het trio uit Ierland steevast albums blijft afleveren die altijd het predicaat ‘oerdegelijk’ tot ‘retegoed’ meekrijgen. Het siert deze gasten dat ze de muziek blijven maken die ze zelf graag horen en niet voor het snelle geld of hypes kiezen. De laatste tijd grijpt Therapy? steeds vaker terug op de sound waarmee ze doorbraken. Dat kun je geen cash grab noemen want die sound werd ruim dertig(!) jaar geleden ontwikkeld. Het is opvallend hoe naadloos nieuwe(re) tracks als ‘Callow’ en ‘Still Hurts’ passen tussen oude krakers als ‘Die Laughing‘ en ‘Turn’.

Hoewel het grote(re) publiek Therapy? misschien uit het oog is verloren, kan de band nog altijd rekenen op een grote fanbase. In W2 in Den Bosch is het de avond voor Pinksteren volle bak als het drietal het podium bestijgt. De geur van transpiratie en verschraald bier hangt – net als een hoop enthousiasme – in de lucht. De band en het publiek hebben naar dit moment verlangd. Concerten brengen mensen samen en vanavond is daarvan het perfecte bewijs. De bezoekers eten uit de hand van Therapy? en zingen braaf mee als daarom gevraagd wordt. Ook als frontman Andy Cairns zich stilhoudt, vangt het publiek de ontbrekende vocalen op. Tot zichtbaar plezier van de band. Het trio weet hoe het een zaal moet bespelen en bij de show moet betrekken.

 

Therapy? is een echte live band en maakt zijn reputatie waar. De setlist vol oude krakers en nieuwer werk wordt superstrak gespeeld. Cairns is goed bij stem en de vaart zit er goed in. Het trio weet welke nummers het beste scoren bij het publiek en is dan ook niet zuinig met het strooien van singles. ‘Stories’, ‘Loose’, ‘Church Of Noise’, ‘Diane’ en ‘Trigger Inside’ passeren allemaal de revue en gaan erin als koek. Het is duidelijk dat de muziek van Therapy? een hoop boze tieners en begin twintigers door moeilijke periodes heeft geloodst want de teksten vol teenage angst worden gretig meegebruld. Therapy? bedient zich niet van spectaculaire lichtshows, vlammen en andere trucs maar houdt de bezoekers bij de les met strak spel. Ook oprechte bedankjes en grapjes zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt. Op het podium staan drie rasmuzikanten zich in het zweet te werken en dat is genoeg.

De W2 is zo vol dat je bijna zou vergeten dat er begin dit jaar nog sprake was coronahysterie. Het is schuifelen om naar de bar te gaan en een goed plekje bemachtigen kost je wat ellebogenwerk. Vanavond is niemand bezig met aardse zaken zoals corona. Vanavond draait het om herinneringen ophalen, de helende kracht van muziek en verbroedering. Therapy? maakt hun livereputatie waar en zet een geweldige show neer waar nog lang over nagepraat zal worden in Den Bosch, want zoals de band het zelf verwoordt “Happy People Have No Stories!”