De tweede dag van Rock Am Ring 2022 is aangebroken en de 90.000 festivalgangers stromen het circuit van Nürburg binnen om deel uit te gaan maken van misschien wel de sterkste, muzikaal indrukwekkendste dag die het festival het afgelopen decennium heeft gezien. Het is een kleurrijke dag die maar twee nadelen kent: keuzestress door overlappende acts en het simpele feit dat ieder optreden helaas ook een einde heeft.

Optredens zijn live te volgen via de livestream van RTL+.

Deze diashow vereist JavaScript.

Laten we echter bij het begin beginnen: het retestrakke optreden van Baroness op de Mandora Stage. De sludgemetalband presenteert op de Nurburgring een show die alle kleuren van de regenboog bevat, maar het publiek ècht mee kan slepen tijdens de paarse tracks. De geluidsmix is perfect afgesteld, ieder instrument is kraakhelder te horen en de geharmoniseerde gitaren laten de gezichten van zowel de gitaristen als de fans volledig smelten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Even later laat op datzelfde podium de geluidsmix bij (wind)vlagen regelmatig iets te wensen over, als Mastodon zich door een setlist heentrekt die voor de helft bestaat uit materiaal van het vorig jaar uitgebrachte Hushed And Grim. Het nieuwe(re) materiaal komt goed uit de verf, maar het zijn de oudere tracks die de fans pas echt in beweging brengen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ice Nine Kills weet ook als geen ander hoe het publiek te mobiliseren. Ze beuken er lustig op los op het tweede podium, maar komen door de belabberde geluids-afstelling amper boven hun eigen bas uit. De trukendoos wordt echter compleet opengetrokken, zo blijkt als een flink arsenaal aan maskers, attributen en gestoorde outfits uit de kast wordt gehaald.

We draaien letterlijk en figuurlijk 180 graden van de Mandora Stage naar de Utopia Stage om ons klaar te maken voor Placebo. De podiumpresentatie van de Londense band bestaat namelijk puur uit bandleden, instrumenten en geluidsapparatuur. Meer is echter ook niet nodig om een meeslepende rockshow neer te zetten waar werkelijk niets op aan te merken is en die van begin tot eind perfect klinkt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Aan de andere kant van het circuit is Deftones aan de beurt om zijn kunstje te vertonen. En dat kunstje is er eentje die resoneert tot diep in de botten. De Californische rockers gaan snoeihard van start en de eerste helft van de speellijst bestaat volledig uit knallers. Daarna neemt de intensiteit echter af en is het moment aangebroken om met ferme pas richting de main stage te gaan voor het absolute hoogtepunt van de dag.

Dat hoogtepunt komt – niet geheel onverwacht – van Muse. Dit trio staat al jaren aan de absolute top van de rockwereld en bewijst eens te meer dat die status volledig terecht is. De band maakt werkelijk geen enkel foutje, frontman Matthew Bellamy haalt iedere noot en zelfs met zijn digitale handschoen speelt hij betoverende solo’s die we nooit zullen vergeten. Muse is dé rockband van dit tijdperk.

Op de slotdag van Rock Am Ring 2022 staan onder meer Myles Kennedy, Tremonti, Korn en Billy Talent op het programma.

Optredens zijn live te volgen via de livestream van RTL+.

Onze recensie en foto’s van de zondag van Rock Am Ring zullen op maandag 6 juni verschijnen.