Slechts sporadisch was er een verdwaald spatje regen te voelen tijdens de eerste twee dagen van Rock Am Ring, maar op de slotdag worden we echter gewekt door de eerste echte regenbui van het weekend. We hadden er natuurlijk op gerekend, want Rock Am Ring is pas compleet als de eerste regen gevallen is. Het blijft echterniet bij dit ene buitje, want op de zondag maken korte broeken en zonnebrillen plaats voor poncho’s en petjes als we de regenwolken trotseren om nog één keer helemaal op te gaan in al het moois dat het programma van Rock Am Ring te bieden heeft.

Myles Kennedy heeft de eer om onze festivalzondag af te trappen door zich met hart en ziel te storten op drie kwartier rock and roll, dat naast de nodige spatjes regen tevens doordrenkt is met country- en blues-invloeden die ondersteund worden door de nodige slide-guitar en haarscherpe vocalen. De frontman van Alter Bridge is erg goed bij stem en dat horen we terug in zowel zijn solo-werk als de uitstapjes naar Mayfield Four, Alter Bridge en zelfs Slash-materiaal.

Een halfuurtje later staat het andere kopstuk van Alter Bridge op de planken van de Mandora Stage: Mark Tremonti. Hij heeft met zijn solomateriaal de weg van het ruige gitaarwerk gekozen en is helemaal in zijn element bij terugkeer op het podium van Rock Am Ring. Dat geldt overigens voor alle bandleden, die met uitblinker Ryan Bennett achter de drums 45 minuten lang spelen alsof hun leven er vanaf hangt.

Terwijl de mannen van Bush met hun Britse grunge de Mandora stage proberen in te pakken, gooit Shinedown op het Utopia podium alles in de strijd om het publiek mee te nemen in de inmiddels twintigjarige historie van de band uit Florida. Dit jaar presenteert Shinedown alweer zijn zevende studio-album en daarvan worden twee gloednieuwe tracks ten gehore gebracht op Rock Am Ring.

Rock Am Ring is een big deal voor de rockers van Royal Republic, die een oerdegelijke rockshow neerzetten op de Mandora Stage. Zo blijkt als frontman Adam Grahn een anekdote vertelt over zijn bezoek aan het festival in 1999 waarbij hij zijn helden van Metallica zag spelen. Vervolgens zetten de Zweden de riff van Metallica’s Battery in om het verhaal extra kracht bij te zetten en het publiek compleet uit hun dak te laten gaan.

A Day To Remember op Rock Am Ring 2022

Wij konden voor het eerst sinds 2019 weer uit ons dak gaan op een festival, maar Korn geeft aan dat het zelfs vijf jaar geen voet op aarde heeft gezet in Europa. Om te vieren dat de band eindelijk weer kan doen waar het zo van houdt, wordt een groot blik zeroes nu-metalnostalgie opengetrokken die volledig opgevreten wordt door alle energieke mosh- en circlepits verspreid over de drie vakken voor de main stage. Tussen oude knallers als Freak On A Leash, A.D.I.D.A.S en Blind (‘the one that started it all’) door brengt ook Korn nog een ode aan Metallica (‘One’) en Queen (‘We Will Rock You’).

De slotdag van Rock Am Ring wordt op de main stage afgesloten met het feest der herkenning van Volbeat. De Denen komen graag op Rock Am Ring en dat is al vanaf de eerste klanken van The Devils Bleeding Crown duidelijk te merken als de publiekslievelingen de tienduizenden hossende Duitse festivalgangers meenemen op hun reis door anderhalf uur Volbeat-historie.

Mandora- en festivalafsluiter Billy Talent heeft ook een flinke historie op Rock Am Ring. Wie er in 2016 bij was, herinnert zich nog maar al te goed de afsluitende set van De Canadezen op de heftige editie van het festival in Mendig. De status van weekend closer heeft de band daarmee bij het Duitse publiek dan ook dubbel en dwars verdiend, zo blijkt als iedere vierkante meter voor het tweede podium van Rock Am Ring ingenomen wordt door uit volle borst meezingende fans tijdens zowel het oud als het nieuwere materiaal. Wanneer de Canadese poppunkers echter een eerbetoon brengen aan hun helden van de Foo Fighters (‘Everlong’), begint de emotionele rollercoaster bij iedereen te rollen: de Foos zullen we nooit meer in hun originele bezetting kunnen zien en na ruim twee jaar wachten ligt de vijfendertigste editie van Rock Am Ring nu echt achter ons.