OAuthException: Error validating application. Application has been deleted.

Verhuizen is altijd een uitdaging, zo ook voor Rock Am Ring (RaR), dat dit jaar moet uitwijken naar de Vulkaneifel. Het is een noodgedwongen move voor Duitslands’ grootste rockfestival, wat na bijna drie decennia rocken in de Nurburgring geen mogelijkheid meer zag om op het circuit het zesde lustrum te vieren.

Opstartproblemen

De start van het feestweekend ter ere van dertig jaar RaR gaat echter niet van een leien dakje: campingplektekorten en parkeerproblemen zijn aan de orde van de dag. Bovendien zorgen de tropische temperaturen ervoor dat niet alleen de bezoekers, maar bijvoorbeeld ook de punkveteranen van Bad Religion een tweetal versnellingen moeten terugschakelen.

Zodra de zon zich langzaam achter de heuvels in de Vulkaneifel laat zakken, gaat het tempo enigszins omhoog – iets waar de heren van A Day To Remember zeker hun steentje aan bijdragen. Het uit Florida afkomstige kwintet weet het namelijk voor elkaar te krijgen om maar liefst zeven circlepits tegelijk op te starten en dat is gezien de weersomstandigheden een flinke prestatie.

Ook voor de rastametaldudes van Skindred mogen de petjes diep afgenomen worden: zij slagen er in om de benauwde, volle, zwetende Alternatent een halfuur lang te laten stuiteren. Helaas moet Mark Tremonti het even later in diezelfde tent met een stuk minder publiek doen. Hij laat zich echter geen moment van de wijs brengen en geeft de volle 100% terwijl het propvolle veld bij de Volcano Stage los gaat op Rise Against, dat een zeer complete en strakke set neerzet.

Duitse traditie

Traditiegetrouw is de Duitse rockwereld op de vrijdag van Rock Am Ring goed vertegenwoordigd. Met opener Donots en verdere acts als Broilers en mainstage afsluiter Die Toten Hosen is dat dit jaar niet anders. Laatstgenoemde band weet zelfs de sinistere sferen van Marilyn Manson even te ontmantelen door een confettikanon af te vuren dat nog enige tijd boven de Crater Stage blijft hangen.

Een finale met twee gezichten

Het slot van de eerste festivaldag kent twee gezichten: in positief opzicht wordt er in de Alternatent afgesloten met een moddervette set van Body Count ft. Ice T, gevolgd door een tot in de puntjes verzorgd optreden van Asking Alexandria – onder leiding van nieuwe frontman Denis.

Rond middernacht barst echter een flinke onweers- en hoosbui los, die zich tijdens Marilyn Manson al kort aankondigde met enkele forse windvlagen. Als in een horrorfilm rennen duizenden bezoekers in alle richtingen van het festivalterrein, op zoek naar een veilig plekje in de vorm van een campingplek, auto of festivaltent.

Onweer en doodsangsten

Terwijl zelfs het beveiligingspersoneel probeert te schuilen onder wegafzettingen en klapstoeltjes, trotseren velen het onweer in de hoop de veilige thuishaven tijdig te kunnen terugvinden. Zij die achterblijven op festival- of campingterrein hebben ongetwijfeld ook doodsangsten uitgestaan, gezien de bijna dertig gewonden die de onweersbuien hebben veroorzaakt. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor de tweede dag een stuk beter.

Goede vooruitzichten

Nu benauwde buitentemperaturen hebben plaatsgemaakt voor een frisse wind, bereiden we ons met de geruststellende gedachte ‘dat het alleen maar beter kan worden’ voor op de tweede dag van Rock Am Ring, waar onder meer Interpol, Slash en The Prodigy op het programma staan.

tekst: Haiko Peters
fotografie: Jos Berbee