De Amerikaanse rapgroep Wu-Tang Clan gaat iets geheel nieuws doen voor de muziekwereld: van hun nieuwste album, The Wu – Once Upon A Time In Shaolin, brengen zij maar één exemplaar op de markt.

Een kunstwerk noemen de rappers het, hun nieuwste album dat slechts in één exemplaar fysiek op de markt zal worden gebracht. Iets revolutionairs voor de muziekwereld, want zoiets is nog nooit gebeurd. In het artikel dat gisteren op Forbes verscheen licht RZA toe dat ze “eenmalig een collector’s item verkopen. Het is net zoiets als het bezitten van een scepter van een Egyptische farao.”

Het doel van de Wu-Tang Clan is om via deze weg popmuziek weer als echte kunstvorm te gaan benaderen. RZA zegt in het artikel dat “muziek als kunst iets is waar zij zich al jaren hard voor maken, maar wat nooit hetzelfde wordt behandeld als echte kunst.”

Om toch de hele fanbase tevreden te houden, heeft de Wu-Tang Clan het idee om het album, net zoals een kunstwerk van Monet of Van Gogh, in musea of op festivals te exposeren zodat het voor iedereen (waarschijnlijk voor een bedrag van ongeveer €25,- tot €30,-) toegankelijk is. Het eenendertig tracks tellende album kan dan alleen via hoofdtelefoons -na het fouilleren op opnameapparatuur- beluisterd worden.  Momenteel is de groep in gesprek met de Tate Modern in Londen om te kijken wat de mogelijkheden tot expositie zijn.  Uiteindelijk zal het album te koop zijn voor “enkele miljoenen”.

Staat er net niet zoveel geld op je rekening? Houd de Wu-Tang Clan zeker in de gaten want deze zomer brengt het collectief ook een jubileumalbum uit, A Better Tomorrow.