De Vlaamse rapper en kleinkunstenaar Johannes Faes, beter bekend als Tourist LeMC, timmert intussen al een kleine tien jaar aan de weg en is in België al een ware superster, maar met de release van zijn derde album Wij Begrijpen Mekaar heeft hij zichzelf ook buiten zijn thuisland op de kaart gezet. Zijn huidige tournee sluit hij vanavond af in de Pandora van het Utrechtse TivoliVredenburg.

Antwerpen

De grote muze van Tourist LeMC is zijn thuisstad Antwerpen. Hij zingt dan ook in het Antwerpse dialect, met veel straattaal en referenties aan lokale cultuur. Dat maakt zijn liedjes soms wat lastig te volgen, maar de oprechtheid en de ontwapenende houding van de rapper zorgen voor een onmiddellijke band.

De veelzijdige rapper heeft een speech geschreven voor vanavond, een korte spoken word, waarin hij onder andere waardeert dat hij sinds zijn vorige optreden in TivoliVredenburg (in de kleine Cloud Nine) een verdieping lager is gegaan (naar de grotere Pandora). “Wij begrijpen mekaar,” concludeert hij, verwijzend naar zijn nieuwste album. Maar is dat wel zo?

Meezingers

De sfeer in Pandora is prima, al viert de ‘Dutch disease’ wel hoogtij: tussen de nummers door lijkt het doorbespreken van de werk- of schooldag belangrijker dan het luisteren naar de verhalen van de artiest. Gelukkig beschikt Tourist LeMC inmiddels over een handjevol meezingers, die de aandacht op het podium vestigen. ‘Spiegel’ is zo’n nummer, ogenschijnlijk simpel, maar vocaal-technisch behoorlijk complex wanneer je luistert naar de flow van de coupletten.

Muzikaal valt Tourist LeMC ook niet in de standaard hiphopcategorie. Je hoort ook duidelijk invloeden terug uit folk, jazz, soul en reggae: een zonnige, swingende fusie die heel lekker in het gehoor ligt. Hij heeft dan ook een vierkoppige band mee, en met wat hulp van de goede akoestiek in Pandora klinkt het geheel als een geoliede machine.

En we gaan nog niet naar huis

‘Tramontane’ is een uitzondering op Tourist LeMC’s repertoire in de zin dat het een van de weinige tracks is die niet geïnspireerd is door Antwerpen. Een paar minuutjes neemt Tourist zijn fans mee naar Zuid-Frankrijk, “en we gaan nog niet naar huis.” We zitten dan al over de helft van de show en het is pas de eerste keer dat de zanger om publieksparticipatie vraagt. Hij heeft het ietwat moeilijke publiek ietsje losser gekregen; langzaam maar zeker komt de muziek bij iedereen binnen. Het is een mooie opmaat naar de prachtige titeltrack ‘Wij Begrijpen Mekaar’, die als pianoballad een vreemde eend in de bijt is, maar vanavond misschien wel de meeste impact heeft.

In een verder aardig stil TivoliVredenburg is Pandora het epicentrum van een enorm muzikale avond. Tourist LeMC is niet zomaar een rapper. Hij is een poëet, iemand wiens teksten wegluisteren alsof iemand een verhaal voorleest, en je meeneemt in zijn wereld. Het is jammer dat hij in Utrecht niet de respons krijgt die hij verdient. België begrijpt ‘m al, Nederland nog niet helemaal.