Ook dit jaar is Counter Culture weer van de partij op Rock Am Ring. Op de affiche pronken ook deze editie weer erg veel mooie namen. Aan ons de taak om een selectie te maken uit dit allround ijzersterke programma, dus bij deze presenteren wij onze ‘Tien redenen om ook dit jaar naar Rock Am Ring te gaan!’.

Beartooth (vrijdag)

Wie Beartooth anno 2019 nog geen kans heeft gegeven, is niet doof, maar simpelweg een erg slechte luisteraar. De vijfkoppige metalcoreband uit Ohio brak namelijk met het Aggressive album in 2016 al door bij het grotere publiek, nadat debuutplaat Disgusting het twee jaar eerder overigens ook niet onverdienstelijk had gedaan. Afgelopen jaar kwam daar het derde studioalbum genaamd Disease bij, dat met tracks als Bad Listener, You Never Know en de titeltrack Disease een nog groter publiek wist aan te spreken.

Kvelertak (vrijdag)

Deze melodieuze metalvikingen kregen al vroeg in hun carrière steun van grootheden als Metallica, wat tot gevolg had dat Kvelertak al snel een goede reputatie had in de metalwereld. Volkomen terecht overigens, want iedere liefhebber van bombastische gitaarriffs zal kunnen beamen dat het Noorse sextet goed gedijt onder alle omstandigheden: of je de band nu ziet spelen in 013 als support van Mastodon, als headline-act op een stonerrockfestival of in dit geval als muzikale start van Rock Am Ring, het is altijd feest met Kvelertak.

Smashing Pumpkins (vrijdag)

Dertig jaar bestaan ze alweer, Smashing Pumpkins, met frontman Billy Corgan als constante factor. In die 30 jaar heeft de band zoveel personeelswisselingen meegemaakt dat er een speciaal Wikipedia artikel voor is ingericht, maar gelukkig zijn drummer Jimmy Chamberlin en gitarist James Iha sinds vorig jaar ook weer betrokken bij zowel het creatieve proces als de liveshows. Dat kan de dynamiek en de setlist van de shows alleen maar ten goede komen.

Tool (vrijdag)

Dertien jaar geleden zagen we Tool voor het laatst op Rock Am Ring. Laat dat nou precies het aantal jaar geleden zijn dat het vorige album (10.000 Days) van de progressieve metalband gelanceerd werd. Tijdens de show kregen we onder andere het toen gloednieuwe Vicarious, Jambi en The Pot te horen. 4753 dagen later zullen die tracks ongetwijfeld vergezeld worden van nieuw materiaal dat later dit jaar uitgebracht gaat worden. Zo kunnen we ditmaal naast de klassiekers waarschijnlijk rekenen op onlangs gedebuteerde live-versies van Descending en Invincible. Wij kunnen niet wachten!

Architects (zaterdag)

Is het dan niemand opgevallen hoe minuscuul klein Architects op de affiche van Rock Am Ring staat? Blijkbaar maakt het ze dit keer niets uit, want metalcoreband uit Brighton heeft vooralsnog niet afgezegd en staat dus gewoon voor de zaterdagmiddag van Rock Am Ring op de planning. Wij gaan er zeker even een bezoekje brengen, want die altijd lastige start van de zaterdagmiddag kan wel een kickstart gebruiken.

Slayer (zaterdag)

SSSSSSSSLLLLLAAAAAAAAAAYYYYYYYEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kadavar (zondag)

Wij kunnen geen genoeg krijgen van dit Duitse retro-rock-trio en daarom trappen wij er onze zondag mee af. Deze psychedelische rockers zorgen keer op keer voor een erg fijn stukje hypnotiserende gitaarmuziek dat identiek klinkt aan hun studiowerk, wat gevoed wordt door het feit dat Kadavar het geluid van de studio-opnames compleet afstemt op de live-opstelling.

Graveyard (zondag)

Graveyard vormt het perfecte een-tweetje met Kadavar. Wie op de slotdag van Rock Am Ring nog even lekker in die retro-rock-vibe wil blijven hangen, bestelt nog een biertje en blijft gewoon lekker zitten en laat zich betoveren door de zwoele Zweedse bluesrock.

Tenacious D (zondag)

Tussen al het bloedserieuze gitaarwerk door, laten we onze lachspieren nog even kietelen door de mock-rock van Kyle Gass en Jack Black. Waar hun vorige optreden op Rock Am Ring grotendeels vrij letterlijk in het water viel door het slechte weer, lijkt het erop dat we dit jaar wel weer met volle teugen kunnen gaan genieten van de onderbroekenlol van Tenacious D.

Slipknot (zondag)

Corey Taylor mag dan momenteel nog aan het herstellen zijn van een dubbele knieoperatie, over iets meer dan vier weken wordt hij de aanvoerder van Slipknot verwacht als afsluiter van Rock Am Ring. Taylor zal ongetwijfeld met acht van zijn bandmaten van de partij zijn, al is nog altijd niet bekend wie er op de plek van #3 (Chris Fehn) zal staan. Ongeacht hoe die plek opgevuld gaat worden, staat er één ding vast: Rock Am Ring 2019 is gonna go out with a bang!

Tickets voor Rock Am Ring 2019 zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het festival.