Als je de metalscene als één grote menukaart zou moeten beschouwen, dan zou Tool een portie Gojij bessen zijn. Voedzaam en supergezond, maar niet voor iedereen weggelegd. Het vergt immers discipline en doorzettingsvermogen om je eetpatroon te veranderen en nieuwe dingen te proberen. Als je er eenmaal aan gewend bent, is dat superfood best te pruimen en zul je het zelfs lekker gaan vinden. Toch zal je trek in een vettige Big Mac niet zomaar wegebben. Enter: Nightrage.

Nightrage is een Grieks/Zweedse melodeath band die in 2000 werd opgericht door snarenbeul Marios Iliopoulos. Het mag een wonder heten dat deze formatie nog bestaat, ondanks de talloze bezettingswisselingen. De gitarist is het enige nog overgebleven lid van deze band. Op voorganger ‘Insidious’ uit 2011 bestond Nightrage nog uit vijf man, terwijl op ‘The Puritan’ een trio te horen is. Ook in afgeslankte vorm klinkt deze formatie moddervet.

Op dit zesde studioalbum wordt de liefhebber van snel gitaarwerk opnieuw getrakteerd op superstrakke melodische death metal. Dit alles wordt overgoten met het bekende Gothenburg-sausje waar een band als In Flames ooit mee groot geworden is. Dit genre is allang niet meer zo populair als het ooit was, maar gelukkig is Nightrage wars van trends en krijg je precies waar je op hoopt. Woeste schreeuwzang in combinatie met galopperende gitaarsolo’s en pakkende refreintjes zorgen voor een euforisch gevoel. Dat verveelt nooit!

Door spaarzaam gebruik te maken van clean vocals voorkomt de band dat de tracks in herhaling vallen. ‘The Puritan’ is iets minder bombastisch dan ‘Insidious’. Dat heeft met de bezettingswisseling te maken. De tracks zijn wat puntiger en meer to the point geworden. Deze schijf zal zeker niet de geschiedenisboekjes ingaan als het beste werk van Nightrage, maar de band stelt opnieuw niet teleur. Deze gasten zijn experts in hun vakgebied en zijn te goed om een slechte plaat af te leveren. Fans kunnen ‘The Puritan’ blind aanschaffen. Een groot voordeel is dat je van deze muzikale Big Mac juist NIET dik wordt. Dit album schreeuwt er namelijk om om hard gedraaid te worden tijdens het sporten!

Nightrage’s ‘The Puritan’ is Happy Meal voor metalheads
84%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%