Komend weekend barst FortaRock – The Festival 2015 los in Nijmegen. De eerste editie van dit eendaagse festival vond in 2009 plaats. Tot 2012 vond het festijn in Park Brakkenstein plaats, maar sinds 2013 vormt het veel grotere Goffertpark het hoofdkwartier. In 2013 was Rammstein de trekpleister en het jaar daarop moest onder meer Iron Maiden metalen hordes naar Nijmegen lokken. Anno 2015 moet Slipknot de kar trekken. Ook een zeer toffe band, maar de gemaskerde maniakken uit Iowa heeft niet zo’n grote fanschare als Rammstein en Iron Maiden. De organisatie is er naar eigen zeggen “niet in geslaagd om nog een aantal grotere acts te boeken onder Slipknot. We zijn dan ook van mening dat het programma voor de komende editie niet geheel in verhouding staat met de huidige ticketprijs. Vandaar dat we hebben besloten om de ticketprijs te verlagen.” De prijs van de kaartjes is met bijna 20 euro verlaagd! De line-up bestaat wellicht niet uit de allergrootste namen, maar er valt voor de avontuurlijk ingestelde metalhead nog een hoop te ontdekken. Waarom lees je hieronder!

Waarom gaan?
De ticketprijs is erg schappelijk. Want voor nog geen vijftig euro zie je grote Amerikaanse stadionbands als Slipknot, Papa Roach en Epica. Metalcore fans kunnen hun hart ophalen, want klasbakken als Hatebreed, Lamb Of God en Parkway Drive draven op. Daarnaast tref je grondleggers en genrepioniers in de vorm van Converge, Venom, Exodus en Flotsam And Jetsam aan. Er is voor elk wat wils! Daarnaast is het Goffertpark goed bereikbaar met het openbaar vervoer en sta je niet in een betonnen bak, maar in een bosrijk gebied. Erg fijn, want de weergoden lijken de metalheads komend weekend gunstig gestemd te zijn.

vectorstock-174507-angry-greek-god-vector

Flitsend FortaViertal
Papa Roach

Ooit was Papa Roach een onvervalste nu-metalband, maar daar merk je anno 2015 weinig meer van. De band rond frontman Jacoby Shaddix maakt tegenwoordig commerciële arenarock met een metalen randje. Het is erg Amerikaans en een tikkie glad, maar dat deze gasten weten hoe een goed nummer in elkaar moet zitten staat buiten kijf. Daarnaast is Shaddix een bevlogen frontman die moeiteloos festivalweides weet in te pakken. Dit jaar verscheen ‘F.E.A.R.’ dat alweer het achtste studioalbum van deze band is.

Papa-Roach-announce-headline-tour-for-March-2015

Slipknot
De band uit Iowa heeft een moeilijke periode achter de rug, maar krabbelt weer langzaamaan overeind. De dood van bandlid Paul Gray heeft diepe sporen achtergelaten, maar die tragedie heeft geresulteerd in een sterke plaat in de vorm van ‘The Gray Chapter’. De band heeft er weer zin in. Begin dit jaar zette Slipknot de Heineken Music Hall op zijn kop en komend weekend moeten alle maggots op FortaRock eraan geloven.

slipknot_2014_cr_m._shawn_crahan

Epica
Naast Within Temptation is Epica ook een bekend Nederlands exportproduct. De symfonische metalband rond boegbeeld Simone Simons is lekker bezig en gooide vorig jaar hoge ogen met ‘The Quantum Enigma’. Dat zesde studioalbum werd uitgebracht door Nuclear Blast. Ook in het buitenland wordt deze band goed gewaardeerd. Tussen al het Amerikaanse geweld op FortaRock is het een verademing om een band te gaan bekijken dat het publiek in de moerstaal aanspreekt.

epica-20140517033710

Venom
Het Britse Venom is een instituut. Deze band stond aan de basis van blackmetal. Dat genre werd zelfs vernoemd naar het tweede album van deze formatie. Dit trio heeft Metallica, Slayer, Anthrax en Megadeth beïnvloed. Zonder Venom geen ‘Big Four’. Deze band zorgde er met hun Satanische teksten voor dat metal een slechte naam kreeg en men bang werd voor metalheads. Dankzij deze gasten heb jij alle ruimte op feestjes en partijen als je in je zwarte kloffie binnenkomt. Scheelt weer wachten bij de tap. Bedankt daarvoor mannen! Je kunt je dankbaarheid tonen door naar deze mannen te gaan kijken als ze in Nijmegen staan.

venom-band-banner-600x350

Lunchtip
Zorg ervoor dat je niet naast Mick Thompson zit als je je bammetjes eet. De snarenbeul van Slipknot is namelijk niet te vertrouwen met messen. Hij kwam onlangs in het nieuws, omdat hij na een dronken vechtpartij met zijn broer een mes achter in zijn hoofd(!) gestoken werd. Thompson raakte niet levensgevaarlijk gewond en ook broer Andrew kan het navertellen. Afijn, als je tegenover de beste man zit zorg er dan voor dat zijn brood al gesmeerd en gesneden is…

bloody_knife_by_moonglowlilly-d5ttxxt

Vermijden op doktersadvies
Als het aan dokter Bertho Nieboer ligt, moet je Dying Fetus maar aan je voorbij laten gaan. De arts van het Radboud UMC vindt de bandnaam namelijk “nodeloos kwetsend” en “aanstootgevend voor sommige ouders.” Het liefst wilde Nieboer dat de bandnaam van het affiche afgehaald werd. Hij deed op Twitter zijn beklag.

Het blokkenschema van FortaRock – The Festival 2015 vindt je HIER, terwijl je op DEZE website meer informatie over het festival kunt vinden.