Het Tilburgse poppodium 013 is deze zomer flink gekomen als het gaat om prachtige concerten (Agnes Obel, Flogging Molly) en aankondigingen van vette rockbands. In de maand september staat er weer een hoop moois op het programma in een van de leukste poppodia die ons land rijk is. Een overzicht (bron 013.nl):

EPICA (3 september)
Opgericht in 2002, is Epica in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste symfonische metalbands ter wereld. Hun populariteit reikt inmiddels tot ver over de Nederlandse grens, met succesvolle tournees door Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Nog in 2017 speelde de internationaal gevierde band hun 1000ste show, in een uitverkochte Main. En dit keer een nieuwe mijlpaal in de indrukwekkende carrière van Epica: een spectaculaire 20e jubileumshow!

THE MAVERICKS (5 september)
Met de uitverkochte show uit 2019 nog vers in het geheugen keren The Mavericks terug naar 013. Na een wereldtour rond hun 30 jarig bestaan dook de band vol inspiratie terug de studio in, het resultaat is het volledig Spaanstalige album ‘En ​Español’. Het album bevat een mix van nieuwe nummers, en oude latin klassiekers die door het viertal in een nieuw jasje zijn gestoken. Verwacht naast het nieuwe materiaal, overigens ook gewoon de oude Engelstalige hits hoor. Net als altijd zal stilzitten weer een onmogelijke opgave zijn als The Mavericks beginnen met spelen. Er zijn dan ook geen zitplaatsen verkrijgbaar voor deze show.

HELLOWEEN + HAMMERFALL (13 september)
Deze avond brengen we je een double bill gevuld met knallende power metal! De mannen van Helloween zullen samen met het Zweedse HammerFall voor een exclusieve show naar 013 komen. Helloween is uitgegroeid tot één van de meest gerespecteerde Duitse speed-, heavy- en powermetalbands. Ze worden beschouwd als de godfathers van de speed metal en staan sinds 1984 als headliner op belangrijke festivals over de hele wereld. De powermetalband HammerFall is sinds de jaren negentig verantwoordelijk voor een ijzersterk oeuvre, waar weinig tot geen misstap in te bekennen valt. Het in 2019 verschenen ‘Dominion’ kan zich bijvoorbeeld gemakkelijk meten met klassiekers als ‘Legacy Of Kings’ uit 1998. Beide bands zullen gloednieuwe albums uitbrengen, die voor het eerst te beluisteren zijn tijdens de United Forces 2022 tour die exclusief naar 013 komt. Verwacht vanavond vingervlug gitaarwerk van deze twee titanen.

BLIND CHANNEL (20 september)
Het is de kenner vast niet ontgaan, maar in 2021 domineerde het hardere genre het Eurovisiesongfestival. Blind Channel, de concurrerende groep van de Italiaanse rockers Måneskin, won niet, maar veroverde de harten van kijkers en werd binnen no-time trending op social media. De metalcore band ontstond in 2013, helemaal in het noorden van Finland. Daar werkten ze keihard aan hun doorbraak, weigerden overigens jarenlang om in hun moedertaal te zingen, maar hadden nou eenmaal die standvastigheid nodig om grenzen te verleggen. Voor de heren was het al snel duidelijk: go big or go home. Met hun inzending ‘Dark Side’ veroverde en betoverde Blind Channel het continent met hun muziek, die de heren zelf ‘violent pop’ noemden. Eurovisie was slechts het begin, it’s time for world domination!

POLARIS (27 september)
De melodische metalcore band Polaris komt eindelijk naar 013. Helaas moest de band uit Sydney noodgedwongen hun 2020 tour annuleren vanwege de pandemie, inclusief een show bij ons. Ondertussen is het een ongelooflijke rit geweest voor Polaris met talloze uitverkochte shows in heel Australië, evenals support voor o.a. Architects, Northlane en Parkway Drive. Polaris heeft sindsdien meer van de wereld ervaren en is overduidelijk uit de comfortzone gestapt. De successen van ‘The Mortal Coil’ zijn nog steeds voelbaar, maar met hun laatste werk ‘The Death Of Me’ zijn de grenzen verder verlegd. Polaris levert altijd en deze show zal niet anders zijn, dus mis niet wat de metalcore avond van het jaar belooft te worden!

VOLA (30 september)
De Deens-Zweedse band VOLA komt voor de eerste keer naar 013! VOLA weet genres als progressive metal, djent en progrock verdomd goed te verweven tot een bijna verslavend geluid dat je bij de strot grijpt. Na een succesvolle tour door Europa in 2019 stortten de mannen zich op het schrijven van nieuw materiaal. Na een periode waarin hun meest diepe en doordachte concepten op tafel werden gegooid, werd ‘Witness’ geboren. De groei van VOLA bleek meer voelbaar dan ooit. De wiskundige djent invloeden en bikkelharde metal vermengd met pop-elementen en briljante melodieën zijn het recept voor een geluid wat uitdaagt, maar toch ook toegankelijk is. Fans van o.a. Meshuggah, Haken, Leprous, Opeth en TesseracT zijn gewaarschuwd!