Je kon er op wachten natuurlijk. Een registratie van een akoestisch live concert van Katatonia. In 2013 bracht de band al een akoestische versie van het album ‘Dead End Kings’ uit. Het maken van die plaat, ‘Dethroned and Uncrowned’ genaamd, beviel blijkbaar zo goed, dat de band besloot er een akoestische tour aan vast te plakken. ‘Sanctitude’ is hier de registratie van.

De band vertolkt uiteraard een flink aantal nummers van ‘Dethroned and Uncrowned’, maar ook oude Katatonia klassiekers worden opgepoetst. Zo worden bijvoorbeeld ‘Day’ (van het album ‘Brave Murder Day’ uit 1996) en ‘Gone’ (van het album ‘Discouraged Ones’ uit 1998) onder het stof vandaan gehaald en voorzien van een nieuw arrangement en een smakelijk akoestisch jasje. Speciale vermelding verdient de uitvoering van het nummer ‘The One You Are Looking For Is Not Here’ met Silje Wergeland van The Gathering op zang. Wonderschoon!

Daarnaast klinkt deze in de Union Chapel te Londen opgenomen live registratie als een spreekwoordelijke klok. Mede debet hieraan is Bruce Soord (Pineapple Thief), die naast dat hij meespeelt op het album, ook verantwoordelijk is voor de mix en de mastering.

Ondanks de prachtige akoestische arrangementen en het muzikaal vakmanschap van Jonas Renske en consorten, weet toch ook Katatonia niet te voorkomen dat het af en toe wat langdradig wordt. De akoestische uitvoeringen bevatten dan toch net die dynamiek die de oorspronkelijke versterkte versies wel hebben. Desalniettemin is ‘Sanctitude’ een geslaagde live registratie, die de vele Katatonia fans zeker zal bekoren.

Katatonia komt op 'Sanctitude' met stemmig uitgevoerde akoestische versies van ouder werk
Waardering78%
78%Totale score