U had het hoogstwaarschijnlijk niet gemist, maar 2015 is nu dan toch echt  begonnen. Wij hebben er een beetje tabak van om een aankomend jaar ‘veelbelovend’ te noemen – ieder jaar is immers veelbelovend – maar komend jaar is er muzikaal in ieder geval wel een hoop om naar uit te kijken. Zo brengen met name in het voorjaar een aantal grote artiesten nieuwe albums uit en ontvangen we langzamerhand de eerste EP’s van bands die wel eens dé revelatie van 2015 kunnen gaan worden. Maar ook op livegebied staat er weer een hoop te gebeuren. De meeste poppodia hebben ambitieuze programma’s voor u klaargezet en een aantal van de échte topbands (ACDC, Kiss U2, Fleetwood Mac) geeft in 2015 een concert in een van Nederlands grootste arena’s. Tot slot verheugen wij ons natuurlijk op de festivals, die in 2015 verdergaan met het vullen van hun programma’s. In alweer de achtste editie van Grapevine pakken we de geruchtendraad weer op waar we hem vóór de kerst hebben laten liggen. Wij praten u bij over de belangrijkste geruchten en bevestigingen van de afgelopen weken!  

Sinds de vorige editie van Grapevine hebben een aantal festivals in de Benelux niet stilgezeten. Zo kwam Pinkpop tijdens de kerstvakantie met het bericht dat Slash en zijn kompanen (Myles Kennedy & The Conspirators) op 12 juni de 3fm-stage op het Limburgse festival afsluiten. Enigszins in dezelfde categorie valt ook de bevestiging van Lenny Kravitz voor Rock Werchter. Hij zal op 27 juni op het festival staan. Voor wie het gemist heeft: Pinkpop heeft nu op haar lineup Muse, Foo Fighters, Robbie Williams en Slash. Rock Werchter heeft momenteel Foo Fighters, Muse, Pharrell Williams, Lenny Kravitz, Chemical Brothers, Florance + The Machine, Damien Rice, Alt-J, The War on Drugs en Rise Against. Als wij zo vrij mogen zijn, dat kon slechter beginnen.

Zeker in ogenschouw nemend dat voor Werchter nog twee headliners moeten worden bekendgemaakt, aangezien zowel Pharrell Williams als Lenny Kravitz schijnen te zijn geboekt als pré- of postheadliner. Als echte headiner zou daar wel eens een Britse band aan toe kunnen worden gevoegd. We weten inmiddels dat The Libertines touren, en maakt naar ons idee net als de grootste publieksfavoriet van België, Kasabian, een aardige kans om te headlinen. Ook Paolo Nutini werd deze weken door een aantal festivals als headliner aan de affiche toegevoegd. De gedurfde gokker zou zijn geld dit jaar wel eens kunnen verdienen met The Who op Werchter, maar die kans lijkt door drie concerten rondom Werchter vrij klein; wij zien de heren-op-leeftijd geen vier dagen achter elkaar meer optreden.

Ook voor de breedte van de programma’s zijn de afgelopen weken een aantal in het oog springende buitenlandse boekingen bekendgemaakt. Zo werd door een aantal Zuid-Europese kwaliteitsfestivals The Jesus and Mary Chain opvallend hoog op de affiche geplaatst en werden ook de eerste concerten van onder meer Jessie Ware, Future Islands, Run the Jewels, Ben Harper, Counting Crows en Sting aangekondigd. Al die namen kunnen natuurlijk prima in een van de tenten op de grote festivals staan, maar met name de Shoegaze-achtige bands die dit jaar veelal hoge spots krijgen (Ride, Jesus and Mary Chain) zouden natuurlijk ook prima passen op Best Kept Secret of Down the Rabbit Hole.

Rondom die twee festivals bleef het tot nu toe angstvallig stil, maar een aantal weken geleden viel middels de kerstkaart van organisator Friendy Fires wel nieuws te melden over Best Kept Secret. De boeker van het festival in Hilvarenbeek, maar ook van Indian Summer Festival, DeBeschaving en het nieuwe concept Live at Amsterdamse Bos maakte een aantal door hen geboekte namen bekend, die nog niet aan een festival zijn gekoppeld. In de imposante lijst springen qua lettergrootte met name Alt-J, Milky Chance, Caribou en Macklemore & Ryan Lewis eruit, maar toen we beter keken bleken in kleine letters ook de namen van Run The Jewels, Metronomy en Action Bronson te staan. En weggeschoven in een hoekje vonden we uiteindelijk zelfs The Libertines, een band die natuurlijk bij uitstek geschikt is voor een headline spot op Best Kept Secret. Gauw meer? Wij verwachten van wel!

We sluiten – inmiddels bijna traditioneel – af met een aantal namen voor Graspop. Met onder meer Slash, Marlyn Manson, Faith No More, Parkway Drive, Sonata Artica en Dragonfoce doen zij een nieuwe investering in de breedte van het programma. Opvallend in deze lijst zijn met name Slash en Faith No More, omdat die namen door een aantal bronnen met potlood bij Rock Werchter waren geschreven. Normaliter is het bijna ondenkbaar dat zij zowel op Werchter als Graspop gaan spelen, maar het lijkt erop dat dit jaar op die regel een uitzondering gaat plaatsvinden.

Met die informatie bent u weer bijgepraat op de belangrijkste eindejaarsontwikkelingen op festivalgebied. De meeste boekers sluiten rond de kerst voor een vrij ruime winterstop – de meeste bands en hun management zijn tijdens de kerst immers ook afwezig – maar wij verwachten dat in de loop van deze week het geruchtcircuit weer op gang komt. Mocht dat tot concrete bevestigingen leiden melden wij ons uiteraard weer. Zo niet, leest u de laatste updates volgende week natuurlijk weer in de volgende editie van Grapevine!

Over de auteur

Camiel
Reviewer #Rock

Liefhebber van verschillende soorten muziek. Voornamelijk rock, maar ook indie, hiphop en UK-beats liggen in het straatje. Daarnaast festivalwatcher en enorme Bruce Springsteenfan.

Gerelateerde berichten