Een nieuwe terugkerende categorie op Counter Culture: De favo van. Iedere maandag zullen de schrijvers van het hiphop-team hun licht laten schijnen over een favoriete onderdeel uit de hiphop-wereld. Denk hierbij aan de beste videoclips, de hardste lines of de meest memorabele liveshow. We trappen deze reeks af met een stukje van chef hiphop Dirk. Hierbij licht hij zijn favoriete 101Barz sessie uit. Niet eens met zijn keuze? Laat jouw favoriet achter in de comments onder dit artikel!

Dirk: voorheen vond ik de sessies van Van Kwaad Tot Erger, Rico, Sticks & Typhoon en Kraantje Pappie erg hard en het is misschien een verrassende keuze, maar mijn persoonlijke favoriete 101Barz is die van Adje. Het zal zeker meespelen dat het ‘ie net uit is en dus nog fris in het geheugen zit, maar de manier hoe hij zijn lines gooit over zieke beats vind ik onnavolgbaar.

Hij begint zijn sessie op de gruwelijke beat van Pusha T’s Numbers On The Board, waarin hij in de breaks erg on point komt met een strakke timing, legendes als Bob Marley, Miles Davis en Nelson Mandela aanhaalt, switcht tussen Nederlands en Engels en met scherpe lines gooit; “Vanaf m’n take off, move ik als een dictator. Geen Hitler, nee die nigger was een dick taker. Die shit kon je niet in Anne Frank d’r schrift lezen.“.

Als de beat overgaat in Drake zijn Pound Cake en Rotjoch zijn nutteloze praatje heeft gedaan, gooit Adje wat bescheiden shout-outs, voordat hij weer verder gaat met wijsheden; “Cash ruled alles, daarom zoeken al die domme bitches voetballers.”. Verder in de track refereert hij aan de originele track, met zijn eigen interpretatie “Frans made millions, Ali made millions, a shout-out naar Extince, maar he ain’t made millions.” en komt hij met een kritische “Door die trap-shit willen niggers beats horen.“.

In deze sessie laat hij de originele nummers middels korte referenties in hun waarde en maakt hij ze eigen, wat ik erg knap vind. Wie meer van Adje wil horen moet sowieso zijn debuutalbum Vossig checken. Liever naar een live-show? Aanstaande zaterdag, 22 maart, trapt hij zijn tour af in 013 Tilburg. Wij zullen daar ook aanwezig zijn voor een review.